Mjesečni arhivi: srpanj 2013.

All star patike

Da li znate sve o starkama?

Starke su patike kompanije Converse (All Stars) koje su popularne i među mladima i među starijima. Kako su nastale ove patike? Kada su postale popularne? Kakve su danas?
Chuck Taylor patike
Chuck Taylor je bio košarkar kome su se svidele patike koje je proizveo Converse. Istorija ovih legendarnih patika počinje 1917. godine, kada su napravljene prve, koje su bile braon boje i namenjene za košarku. Chuck Taylor je dosta doprineo da ove patike postanu toliko slavne. Naime, on je želeo da ih promoviše, što je i radio svuda po svetu, jer je video nekakav potencijal u njima. Kompanija Converse mu nije ostala dužna, pa ga je nagradila tako što je na patike stavila njegovo ime. Ubrzo su mnogi košarkaški timovi počeli da nose All Stas patike. Chuck Taylor je zatim dizajnirao All Stars patike za Olimpijadu 1936. godine, koje su bile bele boje, a posle Drugog svetskog rata, i crne. Zanimljivo je da posle 1949. godine ove, Chuck Taylor patike uopšte nisu menjale, osim toga što se proizvode u različitim bojama.
Chuck Taylor Missoni
Chuck Taylor Missoni su noviji proizvod kompanije Converse, u saradnji sa italijanskom modnom kućom Missoni. Možete ih videti i kupiti na internetu, ali po ceni koja je znatno viša od cene ostalih patika. To i ne čudi jer su ove patike kolekcionarske i proizvode se u ograničenim količinama.

Bohinj jezero

Ljeti na kampiranje u Bohinj

Bohinj je ljeti prekrasan
Stiže ljeto i razmišljate kamo se skloniti od vrućine? Šetanje po hladnim šoping centrima ili bankama nije vam dovoljno zabavno? Zašto koji kraj tjedna ne iskoristite i otiđete u prekrasan Bohinj. Pokrajina poznata po svojim prirodnim ljepotama, djelomično se nalazi u Triglavskom narodnom parku. U vrućim ljetnim danima možete se rashladiti i u Bohinjskom jezeru koje se rasprostire četiri kilometra po dužini i okolo kilometar po širini. Ljeti temperatura jezera naraste na 20° C, što i nije puno, no, u vrućini ljeta jako je dobrodošlo.

Panoramska vožnja jezerom
Bohinj je savršeno mjesto za odmor, daleko od gradske buke i smoga. Čist zrak i prirodni, nježni zvukovi brzo osvoje vaša srca. Ako tražite način da popunite dan ili želite dopunu vašim aktivnostima, pođite na panoramsku vožnju s turističkim brodom. To je jedan najboljih načina da razgledate svih 11 kilometara obale Bohinjskog jezera. Također možete turistički brod iskoristiti samo za prijevoz na drugu stranu jezera. U svakom pogledu, radi se o nezaboravnom iskustvu za vas i vaše najmlađe koji će zasigurno uživati u tom jedinstvenom iskustvu.

Kampiranje za svakoga
Odluka je pala. Odlazite na kampiranje u Bohinj. Ali gdje? Na vašu sreću Bohinj je pun kampova sa širokom ponudom koja će zadovoljiti svakoga. Kamp Zlatorog nalazi se uz Bohinjsko jezero, a ako su vam bliže rijeke, pođite u kamp Danica kod Bohinjske Bistrice i kupajte se prekrasnoj Savi Bohinjki.