Mjesečni arhivi: srpanj 2019.

Perilice suða pomažu vam u kućanskim poslovima

Pranje suða mnogima je jedan od najomraženijih svakodnevnih kućanskih poslova – pogotovo ako se u kućanstvu često kuha. Upravo radi toga, perilice suða postala su gotovo nezaobilazan dio svake kuhinje, jer smanjuju broj kućanskih poslova i olakšavaju vam održavanje reda u kuhinji.

Tipovi perilica suða

Tražite li perilicu suða, važno je prije svega da se informirate o tome koje se sve opcije nude na tržištu. Samostojeće perilice suða najpopularnija su opcija jer ih se bez problema može uklopiti u bilo koju kuhinju. Ugradbene i integrirane perilice ugraðuju se u predodreðeno mjesto u kuhinji, a jedina razlika je u tome što kod integriranih perilica suða upravljačka ploča nije vidljiva, već cijela perilica izgleda kao kuhinjski element. Na kraju, tu su i stolne perilice suða, koje imaju mali kapacitet, ali su veoma fleksibilne i lako prenosive.

Perilica suða

Dovoljan kapacitet

Perilice suða razlikuju se u kapacitetu, koji se broji u broju standardiziranih setova posuða za jelo koji u nju mogu stati. Odabir odgovarajućeg kapaciteta veoma je bitan, jer ćete kod perilica prevelikog kapaciteta morati čekati da se ona u potpunosti napuni, što može trajati, ili pak prati posuðe u polupraznoj perilici suða. A s druge strane, kod perilica premalog kapaciteta morati ćete suðe prati prečesto.

Kapacitet klasičnih perilica suða u prosjeku je izmeðu 8 i 15 kompleta posuða, pa možete računati na dva do tri kompleta po osobi u kućanstu, no planirate li u perilici prati i tave ili lonce, svakako taj broj povećajte još malo.

Podesive košare

Izvlačne košare u perilicama suða često dolaze sa rezerviranim mjestima za različite vrste posuða – tanjure, čaše, zdjele, pribor za jelo. Ipak, pogotovo ako u perilici suða planirate prati veće posuðe, podesive košare sa zidovima koji se mogu spustiti ili maknuti biti će vam od velike važnosti, jer će vam omogućiti da veće posuðe slažete kako vam najviše odgovara.

Pametno pakiratje svoju planinarsku opremu

Planinarenje je jedna od aktivnosti u koju se mnogi profesionalci, ali i velik broj amatera, upuštaju ljeti. Svjež zrak i lijepo vrijeme privukli bi sve u planine. Ipak, nemojte da vas idilična atmosfera dovede u zabludu, planinarenje je i dalje opasan sport, pogotovo ako ne uložite dovoljno truda i vremena u skupljanje kvalitetne i prave planinarske opreme.

planinarska oprema

Savjeti od profesionalaca

Posjetite li na internetu stranice planinarskih saveza, na njima ćete uvijek pronaći dobre savjete oko toga što bi vaša planinarska oprema trebala sadržavati. Najnužnije osnove koje svakako morate imati sa sobom uključuju novčanik s dovoljno novca i identifikacijskim dokumentima, mobitel, sunčane naočale, planinarski dnevnik, dobre planinarske cipele i hodačke štapove.

Svaki od ovih elemenata olakšat će vam planinarenje, ali i zaštititi vas od opasnih i nepredviðenih situacija – stoga se bez njih nemojte upuštati u planinarenje.

Ruksak glavu čuva

Svaki dobar planinar bi na leðima trebao imati još jedan obvezan dio planinarske opreme – ruksak. Što vam od planinarske opreme u ruksaku treba ovisi o tome koliko dugo će vam trajati planinarenje te koje je godišnje doba. Svakako se preporuča nošenje hrane i pića te pribora za jelo, rezervne odjeće i vjetrovke. Bez obzira na godišnje doba, važno je ponijeti dovoljno vode za piće koja će vam biti pri ruci, dok u zimi takoðer valja ponijeti i dodatnu toplu odjeću, kapu i rukavice.

Planinarska oprema ljeti osim kape mora svakako sadržavati i kremu za sunčanje. Svakako je dobro osigurati i da vam je mobitel pun ili da za njega imate rezervnu bateriju za svaki slučaj. Uz to, u svoju planinarsku opremu pametno je dodati i kišobran ili kabanicu, a radi li se o zahtjevnijim trasama i vodičko uže, kacigu, penjački pojas i karabiere. Idete li u inozemstvo u svoju planinarsku opremu morate dodati još i putovnicu, valutu strane zemlje u kojoj ste te policu putnog osiguranja.

Maske za ronjenje spremne za ljeto

Ronjenje je mnogima najdraža ljetna aktivnost – mir, tišina i spokoj mora spojeni sa zanimljivim i neuobičajenim morskim svijetom životinja pružaju mnoge prilike za istraživanje i zabavu. Planirate li ovo ljeto roniti, svakako vam treba najbolji prijatelj svakog ronioca, bez obzira na to radi li se o profesionalcu ili amateru – kvalitetna maska za ronjenje.

maska za ronjenje

Odaberite pravu masku

Tražite li masku za ronjenje, dvije su stvari na koje morate obratiti pozornost kako biste odabrali onu pravu. Prije svega, važno je da pronaðete masku koja dobro prianja vašem licu, kako biste izbjegli da se maska za ronjenje za vrijeme ronjenja ispuni vodom. Nadalje, ona mora biti udobna.

Maska za ronjenje trebala bi pokrivati područje oko očiju i nos te vas ni na jednom mjestu ne bi trebala pritiskati ili žuljati. Prije kupnje, masku za ronjenje svakako isprobajte – stavite ju na lice bez korištenja trake te zrak udahnite na nos (pazeći da ne udahnete prejako). Zatim lice okrenite prema dolje – ako maska ne padne s vašeg lica te ne propušta zrak, pronašli ste odgovarajući model.

Borba protiv magle

Ako ste ikada ronili, sigurno ste upoznati s vječnom borbom s maglom unutar maske za ronjenje. To je prava napast s kojom se ponekad naporno boriti – pogotovo ako nemate profesionalnu masku sa zaštitnim slojevima protiv magljenja. Ipak, postoje neki trikovi koji će vam pomoći ublažiti ovaj problem – prije svega, ohladite li masku u moru prije ronjenja, uvelike ćete ublažiti magljenje uzrokovano kondenzacijom.

Nadalje, neke maske na staklima takoðer imaju silikonsku zaštitu, koja pospješuje magljenje, pa ju je potrebno odstraniti. U trgovinama Hervis je takoðer moguće pronaći i mnoge sprejeve ili tekućine protiv magljenja, no ako ste samo ronilac-amater, možete se poslužiti i starim dobrim trikovima poput pranja stakala u pasti za zube. Imate li prava stakla na maski za ronjenje, magljenje možete spriječiti i tako da preko unutrašnje strane stakla prijeðete otvorenim plamenom upaljača te isperete garež sa stakala.

Lijepe i moderne kuhinje

Dobro osmišljena kuhinja može vam značiti mnogo kada krenete spremati obroke, bez obzira radi li se on za cijelu obitelji ili jednu osobu. Pametan razmještaj glavnih točki u kuhinji i dizajn s mnogo svjetla i prostora za pospremanje učinit će kuhanje lakšim i zabavnijim.

Glavne točke kuhinje

Tri su glavne točke kuhinje – pećnica i štednjak, sudoper i hladnjak. Kada ih postavljate u kuhinju, poželjno je da točke meðusobno čine trokut te da izmeðu njih postoji dodatan prostor za odlaganje. Imate li odvojenu pećnicu i štednjak, pripazite na prolaznost u kuhinji kada je pećnica otvorena, pogotovo ako je podignuta od poda. Takoðer, imajte na umu kako za hladnjak nije dobro ako se nalazi preblizu štednjaka i pećnice radi grijanja tijekom rada.

kuhinje

Razmislite o instalacijama

Ako ne preureðujete već postojeći prostor, nego dizajnirate kuhinju od nule, jedna od najbitnijih stavki koja će vam uvelike ograničiti mogućnosti je mjesto gdje se nalaze instalacije. Za sudoper i perilicu posuða važan vam je odvod i dovod vode, za hladnjak je najbitnija blizina utičnice, dok je za štednjak i pećnicu osim struje i plina takoðer neizostavna i napa. I to pogotovo ako imate otvoreni koncept prostora u kojemu je kuhinja spojena s blagovaonom i boravkom. Stoga je već u početku veoma važno početi s planiranjem kuhinje!

Moderan dizajn

Lijepa i moderna kuhinja nešto je što svi žele u svojem domu. Ipak, bez obzira na trendove, u obzir morate uzeti veličinu i mjesto na kojemu se kuhinja nalazi, kako biste želje mogli prilagoditi mogućnostima i ograničenjima koji vam se predstavljaju. Koji god stil ureðenja odaberete, svakako u svojoj kuhinji stvorite dovoljno prirodnog i umjetnog svijetla, kako bi lakše kuhali, ali i kako bi kuhinja izgledala veće. Poslužite se i ambijentalnim osvjetljenjem koje će stvoriti ugodnu atmosferu u prostoru i može vam poslužiti kada samo na kratko trebate kuhinju, recimo, kada prije spavanja idete po čašu vode ili ponoćni zalogaj.