Arhiva kategorije: Zdravlje

O kreatinu mnogi još uvijek ne znaju dovoljno

Na tržištu suplemenata danas postoji jako mnogo različitih proizvoda. Nude se razni pripravci u obliku praha koji se može miješati s vodom, razne tablete, kapsule i slično. Najpopularniji proizvod su svakako proteini, no još proizvod se često spominje, a to je kreatin. A to je ujedno i proizvod o kojem mnogi ne znaju puno toga, osim da bi im mogao biti koristan ako se bave nekim sportom ili vježbanjem.

Kreatin se često povezuje s mišićima i obnovom energije

kreatin povećava masu mišića, sprječava umor i poboljšava performans

Kreatin kao supstanca i suplement

Kreatin se može promatrati kao supstanca i kao suplement. Kao supstanca poznat je već dugi niz godina. Nastaje u jetri kao dušični spoj pomoću kombinacije 3 aminokiseline: glicina, metionina i arginina. Najveći dio, odnosno oko 95%, se kod ljudi nalazi u mišićima u obliku tzv. fosfokreatina. Ostatak kreatina se može pronaći u jetri, mozgu, bubrezima i testisima.

Kreatin kao suplement se također koristi već neko vrijeme, no postao je dostupniji na tržištu tek od 1993.g. Tada je tvrtka Eas na tržište izbacila proizvod Phosphagen. Najveći uspjeh ipak je postigao proizvod Cell-Tech tvrtke Muscletech koja je ga je predstavila 1998.g. Nakon nje, većina tvrtki koja se bavi proizvodnjom suplemenata je u svoj proizvodni asortiman dodala i neki oblik kreatina.

Kreatin prodaje u Flexshopu.

Kreatin i njegova uloga u tijelu

Kreatin se često povezuje s mišićima i obnovom energije. Naime, mišići zalihe kreatina skladište u obliku kreatin fosfata. Glavna energija mišićima je molekula ATP, odnosno adenozin triosfat. Prilikom vježbanja i kontrakcije mišića, ta molekula se iskorištava i pretvara u ADP, odnosno adenozin difosfat. ADP se ne može koristiti za energiju pa mu je potrebna pomoć kako bi se opet pretvorio u ATP. A tu pomoć dobiva u obliku kreatin-fosfata, skrećeno CP. Stoga, najbolji način da se ATP molekula obnovi je pomoću kreatina. Kreatin relativno kratko traje pa zbog toga nije dovoljna njegova količina koja se dobije iz hrane, već ju je potrebno unositi u obliku suplemenata.

Različite potrebne količine proteina

Svi oni koji su nekad kročili u teretanu ili su tražili razne savjete kako povećati mišićnu masu, zacijelo su čuli da su proteini ono što bi trebali ubaciti u svoju prehranu u obliku dodatnih suplemenata. Neosporna je činjenica da proteini najviše utječu na rast mišića i mnogi ih s razlogom nazivaju i „hranom za mišiće“. Proteini se u tijelo mogu unijeti i samo hranom, a za one koji traže više, mogu ih unijeti i putem dodatnih suplemenata.

proteini u hrani i putem suplemenata

sportaš treba u tijelo unijeti više proteina

Potrebne količine proteina

Količina proteina koja je svakom pojedincu potrebna je varijabilna. Odnosno, ovisno o željama svakog pojedinca, određuje se ta količina. Osobama koje se bave sportovima potrebna je veća količina proteina dnevno kako bi im tijelo moglo izdržavati sve napore. Generalno pravilo je da je takvim osobama potrebno između 1,2g do 2,2g proteina po kilogramu tjelesne mase. To u praksi znači da bi sportaš koji teži 90kg, trebao u prosjeku u tijelo unijeti između 108g i 198g proteina. Kod osoba koje se bave vježbanjem i koje se natječu u bodybuildingu, taj broj je često i puno veći te poneki od njih unose čak i duple količine proteina. Na taj način, uz redovite treninge i dobro balansiranu prehranu, mogu puno brže dobiti željenu veću mišićnu masu.

Proteini iz hrane i suplementi

Proteini se u tijelo unose putem hrane, ali i putem suplemenata. Osobe koje se ne bave nikakvim sportovima mogu jednostavno dobiti dovoljnu količinu proteina samo iz hrane. No, oni koji ipak trebaju povećanu količinu proteina, najčešće se okreću suplementima. Uglavnom je riječ o proteinima u obliku praha koji se nalaze u većem ili manjem omjeru u tom prahu. On se najčešće miješa s vodom i proteini koji se na ovaj način unesu u organizam se puno brže aporbiraju. Ukoliko smatrate da su vam potrebne veće količine proteina, prije uzimanja bi se svakako trebali konzultirati s nekim stručnjakom.

Više: https://www.flexshop.com/hr/proteini-bjelancevine.html

Slovenija nudi puno po pitanju wellnessa

Wellness predstavlja skup raznih usluga kojima je cilj poboljšati kvalitetu života. Usluge wellnessa tako uključuju različite vrste masaža, kupelji, sauna, kozmetičke usluge, bazene i slično. Wellness u Sloveniji je odlično razvijen i dostupan je na mnogo lokacija diljem zemlje. Na nekim mjestima nude se samo neke osnovne usluge, dok na pojedinim mjestima se može pronaći jako mnogo različitih usluga.

Wellness u slovenskim hotelima

Wellness u Sloveniji se danas nudi gotovo u svim hotelima. Razlog za to je vrlo jednostavan. Sve više gostiju traži dodatne usluge kojima bi upotpunile svoj boravak u hotelu. A kako se posljednjih nekoliko godina wellness sve više i brže razvija, tako su i slovenski hoteli morali pratiti taj trend. I to im se svakako isplatilo. Zato danas brojni hoteli nude barem neke osnovne wellness usluge, poput više vrsta masaža, kozmetičarskih tretmana i slično. Neki su otišli i korak dalje pa u sklopu hotela ili u neposrednoj blizini otvaraju zasebne wellness centre u kojima nude jako mnogo različitih wellness usluga na jednom mjestu.

Wellness centri

Wellness u Sloveniji je lako dostupan i u mnogim wellness centrima. Kao što je spomenuto ranije, neki wellness centri nalaze se u neposrednoj blizini hotela i u njihovom vlasništvu, no postoje i mnogi, potpuno neovisni wellness centri. A takvi wellness centri u Sloveniji privlače sve više gostiju, od onih lokalnih pa sve do velikog broja turista. Njihova glavna prednost je mnoštvo wellness usluga na jednom mjestu. To znači da odlaskom na takvo mjesto možete u jednom danu isprobati i uživati u nekoliko različitih tretmana. Isto tako, osim potpuno različitih usluga, nudi se i veliki raspon različitih varijanti iste usluge. Primjerice, ako tražite masažu, ovdje ćete pronaći mnogo različitih vrsta masaža. Ista stvar je i sa saunama. Osim one najpopularnije finske saune, ovdje ćete moći isprobati i tursku, infracrvenu i neke druge. Pročitaj više

Tobogani su gotovo sastavni dio svih toplica

Toplice su danas mjesto koje posjećuju osobe svih dobnih skupina, od onih najmlađih pa sve do onih starije životne dobi. A ono zbog čega su toplice zanimljive svima njima su brojni sadržaji za sve. Tako će oni najmlađi uživati u raznim plitkim bazenima s dodatnim sadržajima u obliku prskalica i sličnog, osobe koje vole plivati će uživati u dubokim i dugačkim bazenima, a stariji će cijeniti bazene s masažnim funkcijama. Kada je riječ o dodacima u kojima uživaju i djeca i odrasli, to su svakako tobogani.

Tobogani za djecu

Toplice često posjećuju djeca sa svojim roditeljima, a kada bi djecu pitali što im je omiljeno u toplicama, zasigurno bi se mnogo djece odmah složilo da su to tobogani. Zato će se gotovo u svakim toplicama pronaći barem jedan ili više tobogana. Neki tobogani namijenjeni su vrlo maloj djeci i pa nisu vrlo visoki i često su vrlo šareni ili napravljeni u obliku neke životinje i slično. Ona nešto malo veća djeca uživati će u nešto višim toboganima. Neki se spuštaju ravno prema dolje, dok su neki napravljeni s mnoštvom zavoja prije nego se uskoči u vodu.

Tobogani za odrasle

No, toplice i tobogani nisu zanimljive samo djeci. I odrasli vole spuštanje niz tobogane pa pojedine toplice imaju i odličnu ponudu tobogana upravo za njih. Ovi tobogani se od onih dječjih često razlikuju po visini, ali i brzini koja se razvija prilikom vožnje. Za tu brzinu zaslužna je voda koja cijelo vrijeme struji niz tobogan.
U većini toplica, tobogani za djecu i odrasle se otvaraju i zatvaraju tijekom dana. To znači da postoje periodi kada su tobogani otvoreni za spuštanje i periodi kada se ne mogu koristiti. U vrijeme kada su otvoreni, pokraj bazena redovito dežuraju spasioci kako bi priskočili u pomoć, ako je potrebno.

Kupanje i dodatne usluge u toplicama u Sloveniji

Toplice se danas sastoje od nekoliko različitih bazena, raznih dodatnih atrakcija, ali i raznih dodatnih usluga koje su dostupne u kompleksu toplica. Toplice u Sloveniji su odlična mjesta gdje možete uživati u svemu tome.

Bazeni i atrakcije

Toplice u Sloveniji nude razne bazene u kojima možete provesti ugodno vrijeme kupajući se ili uživati u brojnim zanimljivostima. Bazeni su uglavnom različitih dubina i različite temperature vode tako da svatko može pronaći nešto za sebe. Mnoge toplice u Sloveniji nude i barem jedan veći i dublji bazen, namijenjen onima koji uživaju u plivanju. Često su takvi bazeni razdijeljeni trakama na više staza kako plivači ne bi smetali jedni drugima. Ostali bazeni uglavnom su nešto plići i u njima se može stajati. No, mnogi ipak uživaju u boravku u njima jer često takvi bazeni imaju i dodatne atrakcije. Među njih spadaju nezaobilazni tobogani, ali i razne prskalice za djecu. Stoga se nemojte začuditi ako odjednom sa stropa počne teći voda kao simulacija kiše, ako se uključe neke prskalice i slično.

Usluge wellnessa

Toplice u Sloveniji odlično su mjesto ako se, osim kupanjem, želite opustiti i odabirom određenih wellness usluga. Uvijek popularne masaže u nekim toplicama u Sloveniji dostupne su odmah pored bazena, na prilagođenom stolu za masiranje i zakriveni od znatiželjnih pogleda. U nekim drugim toplicama, wellness usluge se izvode u zasebnim objektima unutar kompleksa samih toplica ili u neposrednoj blizini.
Usluge wellnessa se posebno naplaćuju, ali u nekim toplicama u Sloveniji možete prilikom ulaska u toplice odmah uplatiti određene usluge te ih koristiti kada želite za vrijeme svog boravka. Na taj način si možete potpuno slobodno isplanirati vrijeme i provesti dan kako god to želite. Bez obzira kada se odlučili za određene wellness usluge i kupanje, vrijeme provedeno u toplicama u Sloveniji će vam zasigurno brzo proći te ćete se poželjeti ponovo vratiti.

Provedite prekrasan dan ili više dana u termama

Mnoge obitelji priželjkuju provesti dio ljeta na moru, no nažalost, zbog financijske situacije, to ipak nekima ostaje samo san. No, kako bi ipak mogli uživati u kupanju i zabavi, možete se odlučiti za terme. One su se dosta mijenjale kroz vrijeme. Davno u prošlosti su one bile glavno okupljalište ljudi, većinom više društvene klase. Služile su za druženje, ali i za sklapanje važnih poslova. S vremenom se to mijenjalo i terme su postajale sve dostupnije i ostalim slojevima društva. Pod pojmom termi se do prije nekoliko godina uglavnom smatralo mjesto na kojem se moglo kupati u nekoliko različitih bazena. Većinom je bila riječ o bazenima nekog pravilnog oblika i jedina razlika im je bila dubina i temperatura vode.

Terme danas

Terme danas se uvelike razlikuju od tih nekadašnjih termi. Pri spomenu na terme, danas je prva pomisao na velika zdanja, s mnoštvom različitih bazena za sve uzraste, s mnoštvom dodatnih atrakcija, animatora, kao i mogućnosti korištenja raznih dodatnih usluga. Ljudi danas prilikom odlaska u terme imaju u prvom planu zabavu i lijepo provedeno vrijeme. A ono što je odlično u svemu tome je što je zabava zagarantirana svima, mladima i starima. Svatko će pronaći nešto za sebe. Djeca će pronaći razne plitke bazene, tobogane, prskalice i slično. Nešto stariji će uživati u velikim, dubokim bazenima u kojima će moći nesmetano plivati. Oni najstariji će pak moći uživati u raznim vrstama hidromasaže, bazenima s toplom vodom i slično.

Animatorske aktivnosti u termama

U mnogim termama je posebna pozornost posvećena djeci. Upravo zbog toga, neke terme zapošljavaju posebne radnike, animatore. Njihova glavna zadaća je uveseljavanje djece kroz razne aktivnosti. Poznato je da se djeca vole natjecati i da vole biti nagrađivani. A upravo to je ono što animatori najčešće rade. Priređuju razne igre u kojima se djeca međusobno natječu, a za motivaciju će na kraju pobjednik ili pobjednici dobiti nagradu. Isto tako, tijekom dana se organiziraju i razne nagradne igre. Djeca obožavaju takve aktivnosti, a roditelji će istovremeno biti sretni što se netko na taj način brine za njihovu djecu.

Aerobik u vodi

Kako ne bi djeca jedina imala privilegiju da se netko brine njima, neke terme nude i određene sadržaje za odrasle. Ono što se pokazalo kao pun pogodak i u čemu odrasli uživaju je aerobik u vodi. Njega vodi trener uz sam rub bazena. On pokazuje određene pokrete i vježbe, a zadatak svih ostalih koji se nalazi u vodi je da ponavljaju te pokrete i vježbe. Iako ponekad pokreti djeluju vrlo jednostavno, njihovo izvođenje u vodi će ipak iziskivati nešto više napora te će ujedno predstavljati i odličnu vježbu.

Mogućnost smještaja i wellness usluga

Mnoge terme nisu stale samo na ponudi bazena. Tržište se mijenja, odnosno gosti stalno traže sve više i više te mnogima više nisu dovoljno samo bazeni. Vlasnici termi su to prepoznali pa danas nude i razne dodatne sadržaje. U prvom redu, nude mogućnost smještaja, ili u samom objektu ili u neposrednoj blizini objekta. Uz sami smještaj, često možete odabrati i razne usluge prehrane u restoranima koje se sastoje od doručka ili od usluga polupansiona ili punog pansiona.

Želite li uživati u potpunosti, tada se možete odlučiti i za razne wellness usluge. Naime, gotovo sve terme u ponudi imaju wellness usluge. U nekim termama je riječ o samo nekim osnovnim uslugama, poput masaža i sličnog, dok se u nekim termama možete razmaziti s mnoštvom različitih usluga koje uključuju i razne vrsta sauna, kupelji i ostalog. Odaberete li boravak u termama od nekoliko dana s kombinacijom wellness usluga, svakako vam neće biti dosadno i zasigurno ćete uživati u potpunosti u svemu što terme nude.

Pri ulasku u wellness centar morate poštovati neka pravila

Wellness centri postaju sve popularniji te ih danas ima sve više. Mnogima su oni mjesto koje redovito posjećuju, dok nekima su oni još uvijek velika nepoznanica i nisu sasvim sigurni što se događa unutar njihova četiri zida. Upravo zbog tog neznanja, mnogi danas ne uživaju u čarima koje wellness pruža jer se ne osjećaju ugodno pri ulasku u nepoznato. No, wellness centri nisu nikakva strašna mjesta, već baš suprotno. Pružaju usluge kojima je cilj opustiti tijelo, a samim time i stvoriti osjećaj ugode i sreće kod pojedinca.

Pravila wellness centara

U wellness centar, odnosno u prostorije u kojima se nude razne usluge, ulazi se u papućama, kupaćem kostimu i s ručnikom. U nekim wellness centrima ćete dobiti sve osim kupaćeg kostima kojeg sami morate donijeti. U svakom slučaju, dolazite li prvi put u neki wellness centar, prije dolaska se raspitajte za njihova pravila te o stvarima koje morate donijeti sa sobom.
Kada je riječ o spremanju osobnih stvari, u većini wellness centara ćete prilikom ulaska dobiti posebnu magnetnu narukvicu. Ona vam služi za otključavanje i zaključavanje ormarića u koji možete pospremiti sve svoje stvari koje vam nisu potrebne, poput novčanika, mobitela i ostalog. U nekim wellness centrima, iste narukvice koriste se i za ulaze u posebne dijelove i uživanja u određenim uslugama. Na kraju vašeg boravka, predat ćete osoblju svoju narukvicu te će vam oni na temelju vaše aktivnosti naplatiti konačni iznos.
U nekim drugom tipu wellness centara, pri samom ulazu ćete platiti određene usluge koje želite koristiti. Tako, primjerice, želite li koristite usluge masaže i sauna, platit ćete korištenje samo tih usluga te će vam samo te usluge i biti dostupne. Mnogi tako odlaze u wellness centre zbog toga što tamo na jednom mjestu mogu isprobati jako mnogo usluga te saznati koje im najviše odgovaraju.

Razmazite se uplatom nekog wellness vikenda

Ne možete li se odlučiti kako da provedete slobodan vikend, možda je wellness vikend upravo ono što vam je potrebno. Wellness vikend obično uključuje smještaj u nekom hotelu ili toplicama upotpunjen s korištenjem wellness usluga.

Wellness vikend u hotelu

Wellness vikend u hotelu obično se sastoji od smještaja u hotelskoj sobi, doručka ili usluga polupansiona ili punog pansiona te pristupom hotelskom wellness centru u kojem možete uživati u različitim wellness uslugama. To je odlična prilika da osim u svemu tome uživate i u izletima u okolici hotela, a ostatak vremena iskoristite za opuštanje u wellness uslugama. To je također i odlična prilika da posjetite neki dio koji ste oduvijek željeli posjetiti, a usput dobijete i mogućnost korištenja wellnessa. Te usluge odlično će opustiti vaše tijelo koje će biti izmoreno od hodanja tijekom raznih obilazaka.

Wellness vikend u toplicama

Mnogi obožavaju odlaske u toplice i kupanje u bazenima. Dodaju li se tome i različite wellness usluge, boravak u toplicama može postati još bolji. No, često jedan dan nije dovoljan da biste mogli uživati u jednom i drugom. Zato je wellness vikend u toplicama odlična kombinacija. Uglavnom se sastoji od boravka u toplicama, odnosno u njihovim sobama ili apartmanima ili u nekom smještajnom objektu u neposrednoj okolici te korištenja raznih wellness usluga. U većini toplica ćete tako dobiti posebnu narukvicu s kojom ćete se moći kupati, a koja će vam ujedno služiti za otključavanje i zaključavanje svog ormarića u koji možete pospremiti svoje osobne stvari te ulaske u prostore u kojima se odvijaju wellness usluge. Tako se, primjerice, možete kupati koliko god želite u raznim bazenima koje toplice nude, a kad poželite koristiti neke wellness usluge, jednostavno prislonite narukvicu na određeno mjesto te uđete u wellness prostor. Na isti način ćete se i vratiti u bazenski kompleks. Sve to je vrlo jednostavan proces i jako brzo ćete se naviknuti i uživati u prekrasnom wellness vikendu.

terme-zrece.eu/hr/paketi