Od lišća, preko kože do igle

Odjeća ili odjevni predmet u svojoj povijesti je kreirana prvenstveno kao predmet za zaštitu čovjekovog tijela od klimatskih i ostalih utjecaja (zimi se nosi toplija, deblja i tamnija odjeća kao zaštita od hladnoće, dok se ljeti nosi kraća, laganija, prozračnija i svjetlija odjeća koja odbija sunčevu svjetlost i lakše propušta zrak). Prva odjeća izrađena je od prirodnih materijala kao što su koža, krzno, lišće i trava te je imala vrlo jednostavne oblike.

Prvom odjećom smatra se odjeća od kože i krzna koja potječe iz kamenog doba, a izrađivala se tako da je čovjek lovio i ubio životinju (medvjeda, vuka, lisicu), potom skinuo krzno sa životinje i sušio ga te uz krajeve bušio rupe uz pomoć oštrog kamena ili kosti i u njih uvlačio vrpce ili trake načinjene od kore drveta. Ovakav postupak bio je preteča šivanju kakvo danas poznajemo. Prva igla pojavila se prije 30 000 godina kada se odjeća počela šivati na način koji danas poznajemo.

Odjeća

Zašto su se ljudi počeli odijevati?

Velik broj dijelova odjeće, odnosno odjevnih predmeta nastao je zbog zaštite tijela, no neki drugi dijelovi nastali su zbog magičnih utjecaja (za izvođenje religijskih obreda), estetskih utjecaja (ukrašavanje tijela komadima krzna za posebne prilike), ali i pod utjecajem radnih aktivnosti (radne uniforme za primjerice vatrogasce, policiju, vojnike i slično). Isto tako, jedan od prvih razloga nastanka odjeće je osjećaj stida koji se pojavio kod ljudi. Sve navedeno navodi nas na zaključak kako na nastanak odjeće i odijevanje utječu mnogi čimbenici poput običaja, kulture, tehničkoj napretka, ali i društvenog položaja ljudi.

Vrste odjeće

Posebno danas postoji velik broj odjevnih predmeta pa tako i njihova podjela na:

  • gornju odjeću (kaput, prsluk, ogrtač, bunda, jakna, pelerina, džemper, bluza, haljina, kostim, kabanica)
  • donju odjeću (gaće, gaćice, potkošulja, podsuknja, kombine, grudnjak, noćna košulja, pidžama)
  • pokrivala za glavu (kapa, šubara, fes, rubac, klobuk, šešir)
  • obuća (visoke i niske cipele, kratke i duboke čizme, opanci, kaljače, sandale, natikače, papuče)
  • ostali modni dodaci (čarape, obojci, rukavice, kravata, šal)