Odaberite kvalitetnu opremu i obuću za planinarenje

Bilo kakva fizička aktivnost, a posebno hodanje i planinarenje vrlo su korisni načini rekreacije za sve nas. Upravo je planinarenje jedan od popularnijih sportova u Hrvatskoj, a za njegovo izvođenje nužna je dobra i kvalitetna obuća za planinarenje.
Kupnja obuće za planinarenje važan je korak, a obuća koju ćemo odabrati ovisi o tome koliko ozbiljno se bavimo planinarenjem, odnosno ovisi o težini rute kojom idemo pa s obzirom na to postoje i različiti modeli.

planinarske cipele

 

Visina obuće za planinarenje

Jedan od prvih uvjeta prilikom kupnje obuće za planinarenje je odabir niskih ili visokih modela.. Stručnjaci savjetuju da nisku obuću za planinarenje odaberete ukoliko dominantno planinarite na nezahtjevnim terenima koji su suhu, pri čemu nemate nikakav problem s gležnjevim. Niska obuća za planinarenje je u usporedbi s visokom ugodnija za nošenje, a ujedno je i mnogo lakša.
Visoki modeli prikladni su za sve one koji planinare na zahtjevnijim terenima, planinama i mokrim terenima. Njihova mana je to što su teži i glomaznije, ali pružaju veću i bolju zaštitu pa je dobro da ih kupe svi planinari, posebno ukoliko ne mogu kupiti i nisku i visoku obuću za planinarenje.

Izbor obuće ovisno o terenima

Osim visine obuće za planinarenje, postoji i njihova podjela s obzirom na zahtjevnost terena. Tako razlikujemo:
• Obuću za planinarenje za lakše zahtjevne terene – treba biti lakša, prozračna i udobna, a može podrazumijevati niske ili poluvisoke modele; većinom nemaju gumenu zaštitu, a tek poneki modeli imaju vodonepropusni premaz
• Obuća za planinarenje za srednje zahtjevne terene – najpopularniji modeli, idu preko gležnja i imaju grublji potplat te su vrlo fleksibilni i prilagodljivi svim terenima
• Obuća za planinarenje za zahtjevne terene – modeli koji ide preko gležnja i tako ga štite te daju veću stabilnost noge, a izrađeni su od visokokvalitetnih materijala te imaju vodonepropusni premaz i dobru toplinsku izolaciju. Obavite kupnju na web stranici hervis.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.