Šatori su pogodni za sve vremenske prilike

Ako ste ljubitelji planinarenja ili kampiranja, općenito boravka u prirodi sigurno ste upoznati sa šatorima. Naime, šatori su tip zaklona koji su namijenjeni za korištenje tijekom svih vremenskih uvjeta. I to bilo da se radi o zimskim uvjetima kada su njihovi materijali i konstrukcija primjereni vjetru, snijegu i kiši ili pak proljetnim, ljetnim i jesenskim danima kada su posebno otporni na sunce i kišu.

Šator

Koji materijal odabrati

Pri kupnji šatora, odabir materijala od kojih je napravljen je ključan pa se tako za unutarnji materijal preporuča polamid ili poliester. Kod odabira obaju materijala ključna je njihova kvaliteta, a u tom smislu i vodonepropusni premaz, termička zaštita i slično. Kada je riječ o unutarnjim materijalima za šator, najčešće se koriste zračni poliamid, poliester, pamuk ili mješavina svih navedenih, dok se za pod koriste čvrsti poliamid, poliester ili polietilen koji su manjeg volumena.
Za pod je preporučljivo da bude premazan vodonepropusnim premazom te da vodeni stupac bude 1500 mm ili više. Šipke za konstrukciju šatora bi trebale biti od aluminija ili fiberglasa jer su lakše i snažnije zbog čega je šator stabilniji na vjetru. Klinovi šatora bi trebali biti izrađeni od čelika ili aluminija pri čemu su aluminijski lakši i savitljiviji, dok su čelični nešto jači.

Veličina ovisna o namjeni

Kada birate veličinu šatora ona uvelike ovisi o namjeni pa tako češće korišten šator za kojeg je važna prijenosnost treba biti manjih dimenzija i lakši. Predprostor šatora trebao bi biti u skladu s obzirom na veličinu prtljage koja se nosi sa sobom, dok bi se prostor za ležanje trebao birati s obzirom na veličinu podloge za ležanje.
Predprostor šatora bi uvijek trebao biti veći jer će se u njemu nalaziti sva moguća oprema koju nosite sa sobom, od ruksaka, preko pribora za jelo i kuhanje pa sve do opreme. Za visinu šatora je važno upamtiti pravilo da je viši šator uvijek bolji te će se ljudi u njemu osjećati komotnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.