Arhiva oznaka: dječji bicikl

Dječji bicikli omogućuju velik užitak u svijetu mašte

Odabir pravog dječjeg bicikla veoma je važan trenutak u životu svakog djeteta – ali i roditelja. Ako niste sigurni kakav je bicikl prikladan za vašeg mališana, evo nekoliko savjeta o tome koji dječji bicikl odabrati, kada je vrijeme za veći bicikl i kada uopće krenuti s bicikliranjem.

Trening od malih nogu

Prvi dječji bicikl dijete može početi voziti tek kad savlada određene vještine. Ipak, neke dječje bicikle djeca mogu početi voziti već od prve godine života. Tricikl je odlično pomagalo za početak biciklističkog puta, s kojim će mališan moči uživati u svim čarima bicikliranja bez smetnji. Ipak, želite li svom djetetu olakšati održavanje ravnoteže na pravom biciklu, onda su dječji bicikli guralice prava stvar za vas. Takvi modeli izgledaju kao i pravi dječji bicikli, no nemaju pedale, već se na njima kreće odguravanjem od pod.

dječji bicikl

Prvi bicikl

Kod odabira prvog dječjeg bicikla veoma je važno uključiti dijete – najbolje je u kupnju otići skupa s mališanom. Osim što će tako dijete imati mogućnost izraziti želje, također ćete lakše odabrati pravu veličinu bicikla. Važno je da ne kupujete djetetu bicikl koji je prevelik za njega, pogotovo radi li se o prvom biciklu, jer će vježbanje vožnje biti tim teže ako dječji bicikl nije prave veličine.

Prava veličina

Pravu veličinu dječjeg bicikla najlakše je odrediti tako da dijete samo isproba bicikl. Dječji bicikl je dobre veličine ako dijete, kada sjedne na sjedalo, može s obje noge dodirnuti tlo i doseći volan. Kočnice također moraju biti unutar dosega, a dijete sa sjedala mora moći primiti volan bicikla s blago pogrbljenim rukama. Postoje i dodatne smjernice za kupnju dječjeg bicikla – ovisno o visini djeteta moguće je kupiti bicikl prema veličini kotača. Dijete do 100 cm okvirno treba bicikl s kotačima do 12 inča. Za svakih 7 cm rasta djeteta veličinu kotača dječjeg bicikla potrebno je povećati za 2 inča.

Potražite najbolji dječji bicikl u Hervisu!

Pripazite kod kupovine dječjeg bicikla

U životu svakog djeteta dođe trenutak za kupnju prvog bicikla. Kupovina prvog bicikla velika je stvar i treba birati pažljivo to je nešto što će dijete pamtiti do kraja života. Danas postoji velik izbor modela i djeca uglavnom već znaju što žele i što im je zanimljivo, ali ono što djeca zanemaruju, a odrasli moraju najviše gledati je sigurnost. Ključno za sigurnost je kupnja dječjeg bicikla koji u potpunosti odgovara visini djeteta i njegovim sposobnostima.

Kakav bicikl kupiti za dijete?

Mnoga djeca već su upoznata sa vožnjom bicikla jer su već u dobi od dvije ili tri godine vozili guralicu te su uspjeli razviti svoje motoričke vještine i ravnotežu. Takvoj djeci mnogo je lakše prijeći na pravi bicikl, jer osim samopouzdanja, razvili su i spretnost.
Unatoč tome, važno je nikada ne forsirati dijete da prijeđe na pravi bicikl, ako ono samo ne pokaže interes i spremnost. Svako je dijete posebno i neće u istoj dobi osjećati potrebnu sigurnost i samopouzdanje za vožnju. Treba biti strpljiv i dati im vremena, jer, vjerujte, baš svako dijete kad-tad nauči voziti bicikl na dva kotača. Također radi njihove sigurnosti, kako bi spriječili padove, bitno je ne kupiti preveliki dječji bicikl, čak i u želji da bicikl duže traje, jer preveliki bicikl otežat će održavanje ravnoteže i bespotrebno otežati cijeli proces za dijete. Kupnja većeg bicikla opravdana je jedino ako je vaše dijete negdje na gornjoj granici za određenu veličinu bicikla, jer djeca brzo rastu i neće biti potrebno mnogo vremena da im počne savršeno odgovarati.
Najbolja opcija prilikom kupnje dječjeg bicikla je da dijete samo sjedne na njega i ako može nogama dotaknuti tlo sa obje noge, znači da mu je bicikl odgovarajuće veličine. Bitno je i da prečka na biciklu ne ometa dijete da se dočeka na noge u slučaju pada.

U većini dućana sa sportskom opremom postoje i tablice sa dimenzijama dječjih bicikla i dobnim skupinama djeteta kako bi se olakšao odabir ako dijete nije pored vas. Nakon što su zadovoljeni svi sigurnosni kriteriji, pustite dijete da odabere boju i dizajn koja se njemu sviđa. Djevojčice obično biraju nježnije boje, dok će dječaci radije odabrati tamniju varijantu.

Dodatno