Arhiva oznaka: hladnjaci

Hladnjaci stvoreni za vaše kućanstvo

Dobar hladnjak pomoći će vam da lakše čuvate namirnice i pri ruci imate hladno piće. Ipak, ponekad je u moru različitih opcija i detalja teško znati što vam treba a što ne, a kako je kupnja hladnjaka investicija, važno je prije kupnje biti informiran i upoznat sa svim opcijama koje se nude.

hladnjakMaksimalno iskoristite prostor

Postoji nekoliko vrsta hladnjaka koje možete nabaviti za svoj dom. Klasični hladnjaci s jednim vratima najbolja su opcija za kuhinje u kojima nemate mnogo prostora. Ipak, ako u domu nemate zamrzivač, onda je dobro umjesto klasičnog odabrati kombinirani hladnjak, koji zamrzivač ima u gornjem ili donjem dijelu.

French door hladnjaci odlična su ideja za veće kuhinje. Ovakvi hladnjaci su širi od klasičnih, jer se dio hladnjaka skriva iza krilnih vrata. Kod takvih hladnjaka zamrzivač je većinom na dnu, i to u obliku ladice. Trebate li pak više prostora u zamrzivaču, razmislite o side-by-side hladnjacima. Ova vrsta hladnjaka ima krilna vrata – na jednoj strani se nalazi hladnjak, dok je na drugoj zamrzivač. Kod ove vrste hladnjaka ipak na umu treba imati kako je prostor za pospremanje hrane u odjeljcima relativno mali s obzirom na dimenzije hladnjaka.

Kapacitet i učinkovitost

Osim dimenzija hladnjaka, važno je u obzir uzeti i njegov kapacitet, koji se mjeri u litrama. Najbolje je orijentirati se prema broju ukućana koji će se koristiti istim hladnjakom. Prevelik hladnjak mogao bi stajati prazan i nepotrebno trošiti energiju za grijanje, dok će onaj prepunjen trošiti više energije za hlađenje.
Generalno govoreći, kapacitet do 150 l dovoljan je za dvoje ukućana. Za kućanstva do 4 osobe biti će dovoljan hladnjak do 200 l, dok je za veća kućanstva potrebno potražiti hladnjake od 250 l. Obratite također pozornost i na energetsku učinkovitost, jer tako znatno možete smanjiti troškove i potrošnju električne energije hladnjaka. Ipak, imajte na umu da bolji energetski razred često znači i veću cijenu hladnjaka.

hladnjak

Hladnjaci održavaju hranu svježom

Hladnjak je nezaobilazan dio svake kuhinje, koji je od pogotovo velike važnosti tijekom toplog dijela godine. Dobro odabran i kvalitetan hladnjak biti će vam veoma važan pomoćnik prilikom svakodnevnog kuhanja.

Dobar odabir

Kapacitet hladnjaka veoma je bitna informacija koju svakako morate imati na umu kod odabira. Ipak, uz to važno je takoðer promisliti i o tome želite li samostojeći ili ugradbeni hladnjak – iako je razlika samo kozmetička, ugradbeni hladnjaci nude nešto manji izbor dimenzija, što bi vas moglo ograničiti u potrazi. Na kraju, važno je promisliti o tome želite li kombinirani hladnjak, odnosno hladnjak koji u gornjem ili donjem dijelu ima i zamrzivač. Ova vrsta hladnjaka zgodna je jer vam omogućuje brz pristup svim zamrznutim namirnicama koje vam mogu trebati, no s druge strane znači manje prostora za hlaðenje u hladnjaku.

Pomoćne funkcije

Osim samog kapaciteta, kod potrage za hladnjakom veoma je bitno da obratite pozornost i na dodatne funkcije, one bi vas mogle spasiti od mnogih neugodnosti. Funkcije poput sprječavanja nakupljanja leda i podesivih polica danas su dio gotovo svakog hladnjaka, dok mnogi takoðer nude i ladice ili kutije za voće i povrće posebno programirane za održavanje njihove svježine. Takoðer mnogi hladnjaci dolaze sa sustavima antibakterijskih filtara koji pomažu u održavanju higijene i sprječavaju nastanak neugodnih mirisa u hladnjaku.

Vrste hladnjaka

Za koju ćete se vrstu hladnjaka odlučiti prije svega ovisi o tome koliko prostora imate na raspolaganju. Općenito, hladnjaci s jednim krilom za zamrzavanje najčešće ga imaju na dnu ili vrhu, ako se radi o kombiniranim hladnjacima. Nešto širi dvokrilni hladnjaci najčešće dolaze s odjeljkom za vodu i led na jednom krilu, a dio za zamrzavanje najčešće imaju pri dnu – često u obliku ladice. Odlučiti se možete i za ugradnju rashladnih ladica, koje su odlična dopuna hladnjacima, u kojima možete hladiti manje namirnice ili, na primjer, vina.

Čitajte više