Arhiva oznaka: prijevozno sredstvo

Vožnja biciklom je dobra za zdravlje

Bicikli spadaju u prijevozno sredstvo koje se može vidjeti na cestama u gotovo svakoj zemlji. Koriste ga djeca, mladi pa čak i oni starije životne dobi. Brojna istraživanja pokazala su da vožnja biciklom pozitivno utječe na zdravlje čovjeka.

Utjecaj na zdravlje

Za sve koji žele raditi nešto korisno za svoje zdravlje, a pritom uživati u vožnji, bicikli su zasigurno najbolji izbor. Brojna istraživanja pokazala su da vožnja bicikla preventivno djeluje na bol u leđima te da ima pozitivan učinak na smanjenje mogućih srčanih problema u starosti. Neka istraživanja idu tako daleko pa govore o tome kako vožnja biciklom može smanjiti rizik od infarkta za čak 50%. Žene također imaju dobar razlog zašto bi trebale češće voziti bicikl. Naime, neke studije su pokazale da žene koje barem 3 puta tjedno voze bicikl, imaju 3 puta manje šanse od ostalih žena za pojavu raka dojke.

Utjecaj na mišiće

Bicikli, odnosno sama vožnja, imaju veliki utjecaj na ojačavanje mišića. Vožnja na biciklu također ima jednu veliku prednost u odnosu na ostale tipove fizičkih aktivnosti. Prilikom vožnje se ne opterećuje cijelo tijelo jer se najveći dio težine (oko 70-80%) prebacuje ne sjedište. Trčite li ili se bavite nekim sportom, opterećujete cijelo tijelo te je zato vožnja biciklom odlična rekreacijska aktivnost.

Pravilno sjedenje na biciklu

Mnogi zanemaruju činjenicu da je vrlo bitno naučiti pravilno sjediti na biciklu. Zbog samog položaja u kojem se nalazimo kad sjednemo na bicikl, vrlo je važno da on bude ispravan, jer bi nakon vožnje mogli osjećati razne bolove, pogotovo u leđima. Nakon što sjednemo na bicikl, tijelo mora biti lagano nagnuto prema naprijed, trbušni mišići opušteni, a leđa zategnuta. U takvom položaju prilikom okretanja pedala nećemo dodatno opterećivati leđa, već će najviše raditi mišići nogu i koljena. Isto tako, leđa će u ovom položaju postati elastičnija i otpornija na povrede u budućnosti.

http://www.hervis.hr/store/Oprema/Bicikli/c/2_fahrraeder