Arhiva oznaka: skijanje

Slovenija je odabir mnogih kad je u pitanju skijanje

Skijanje je danas moguće u jako mnogo država koje imaju neke planine. U nekim državama je skijanje tek površna aktivnost, odnosno nje toliko popularno, dok je u nekim državama itekako razvijeno. Kada je riječ o Sloveniji, onda je negdje između. Nema kapaciteta kao neke druge, veće države, ali se on onoga što ima trudi napraviti što više. Upravo zato je skijanje u Sloveniji mnogima postalo sve zanimljivije.

Brojni skijaški centri

Slovenija je nešto manja država površinom, ali unatoč tome ima dosta planinskih masiva koje je iskoristila za skijanje. Tako se danas u brojnim skijaškim centrima može uživati u mnoštvu kilometara potpuno uređenih staza, ali isto tako se još uvijek mogu pronaći i neke neuređene staze koje cijene profesionalci i koji na taj način mogu izbjeći gužvu. Naravno, skijanje na takvim neuređenim stazama je opasnije i svatko to radi na vlastitu odgovornost.
Neki od popularnijih skijaških centara u Sloveniji su Rogla, Kranjska Gora, Mariborsko Pohorje, Vogel i ostali. Svi nude prekrasne staze za skijaše s raznim skijaškim znanjem, a uglavnom se razlikuju po dodatnim sadržajima, kapacitetima smještaja i ostalom.

Odlična prometna povezanost

Još jedna stvar je vrlo bitna za one koji odlaze na skijanje u Sloveniji. Naime, svi skijaški centri su odlično prometno povezani s gradovima i ostatkom države. To znači da bez obzira iz kojeg pravca dolazili, jednostavno ćete stići do cilja. Najveći broj skijaša na skijanje u Sloveniji dolazi automobilom pa je vrlo bitno da pri tome nema problema. Do većine skijališta se može doći autom, što je karakteristika koju mnogi cijene. Vogel je jedno od rijetkih skijaliških centara kod kojeg ćete automobil morati ostaviti u podnožju planine te put dalje nastaviti stajaćom gondolom.

Ljepote okolice

Mnogi se odlučuju za skijanje u Sloveniji i zbog prekrasnog okruženja. Pogled na prekrasan okoliš nikoga neće ostaviti ravnodušnim te će pružiti i mogućnost odlaska na razne izlete. A čak i ako niste veliki ljubitelj izleta po prirodi, uvijek se možete odlučiti za izlet u neki bliži grad. Većina skijaških centara nalazi se u blizini nekog većeg grada gdje ćete pronaći jako mnogo zanimljivog sadržaja. Primjerice, Mariborsko Pohorje, kao jedno od popularnijih skijaških centara, vrlo je blizu Maribora. A Maribor pruža razne mogućnosti za zabavu.

Jednodnevno skijanje ili duži ostanak

Skijanje u Sloveniji odlična je opcija za one koji dolaze samo jedan dan na skijanje kao i za one koji će duže ostati. Skijaši iz susjednih država mogu relativno brzo stići do željenog skijališta te je stoga njima Slovenija odlična skijaška destinacija. A oni koji vole ipak nešto duže ostati na odmoru, imaju mogućnost odabira između različitih vrsta smještaja. Od onih nešto jeftinijih apartmana pa sve do luksuznih soba koje pruža boravak u hotelu. Opcije su stvarno mnogobrojne te stoga ne čudi kako je skijanje u Sloveniji svake godine u sve većem porastu. A Slovenija to itekako prati te se svake godine trudi ponuditi još više skijašima. Tako se otvaraju i nove skijaške staze, novi smještajni kapaciteti te razni novi dodatni sadržaji koji će privući još više gostiju.

Cijenom još uvijek pristupačna

Ono što Sloveniju još uvijek stavlja ispred nekih drugih skijaških destinacija su i pristupačnije cijene. Slovenija tako još uvijek nudi nešto niže cijene od drugih destinacija. A to se očituje u cijenama smještaja, dodatnih usluga kao i svega vezanog uz skijanje. Tako ćete skijaške karte i najam skijaške opreme u Sloveniji i slovenskim skijalištima platiti manje nego u, primjerice, Austriji ili Švicarskoj. Ista stvar je i s cijenama smještaja. Slovenija nudi više različitih mogućnosti smještaja, od nešto skupljih hotelskih aranžmana pa do vrlo pristupačnih apartamana. A i jedno i drugo je još uvijek nešto jefitnije nego drugdje.

Pročitajte više o skijanju na Rogli.

Slovenija – skijaški raj

Slovenija je destinacija koju bi svaki skijaš mogao poželjeti. Zbog velikog broja skijališta na različitim lokacijama, rasprostranjenih na malenim udaljenostima, veliki je izbor za skijanje u Sloveniji . Svako skijalište, ovisno o njegovoj veličini, ima različite staze, ali sve su lijepo uređene i prilagođene posjetiteljima. One se razlikuju po težini pa bi svatko, bez obzira radi li se o profesionalnom skijašu ili tek početniku, mogao naći za sebe stazu koju sa užitkom može savladati. Upravo ta raznolikost i velik izbor privlači goste i drži ih motiviranima ne samo da daju sve od sebe i napreduju kao skijaši, već da se i svake skijaške sezone uporno vraćaju na skijanje u Sloveniji.

Korisne informacije

Ako ste skijaš početnik, Slovenija nudi odlične skijaške škole sa vrhunskim učiteljima. Skijaške škole sastavni su dio skijaških centara koje početnike mogu naučiti osnovama i osnažiti ih za daljne napredovanje. Učitelji skijanja prvo naprave procjenu vaših sposobnosti i iskustva te se prema tome dalje sastavljaju grupe. Kao dio skijaških centara nalazi se i prostor za najam skijaške opreme različitih marki i karakteristika.

Ako već znate nešto o skijanju, a opet niste potpuno samouvjereni, bitno je odabrati manje zahtjevnu stazu te na taj način napredovati polako, ali sigurno. Na raspolaganju vam je uvijek spasilačka služba te medicinska pomoć u slučaju kakve nezgode, ali prvenstveno je na vama da napravite sve što je potrebno kako do nezgode ne bi došlo. Slovenska skijališta uglavnom su namijenjena početnicima do srednje naprednim skijašima.

Kako bi vam skijanje u Sloveniji bilo što ugodnije, na vrijeme kupite svoju skijašku kartu s kojom stječete pravo na korištenje skijaških staza. Vrsta te skijaške karte ovisi o samom skijalištu, ali uglavnom se nudi opcija kupnje skijaške karte za nekoliko sati te dnevne i višednevne karte.

Ako ste odsjeli u nekom od hotela, raspitajte se o kombinaciji kupnje skijaške karte i samog smještaja. Na taj način možete uštedjeti, a poslije skijanja možete iskoristiti opciju wellness centra, sauna i masaža kao dio usluge koje nudi vaš hotel.

rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi/skijanje-i-daskanje

Odaberite jedno od slovenskih skijališta i uživajte u skijanju

Mnogi su čuli lijepe stvari o Sloveniji, odnosno o Sloveniji kao odličnoj skijaškoj destinaciji. No, ako ju dosad niste posjetili, teško je odabrati idealno skijalište budući da svako skijališta ima jako bogatu ponudu.

Najpoznatija skijališta

Skijanje u Sloveniji moguće je na brojnim skijalištima koja se uglavnom razlikuju po broju uređenih staza te po dodatnoj ponudi. Lokacija vam ne bi smjela predstavljati veći problem, budući da je Slovenija površinom manja od nekih drugih skijaških destinacija te ćete brzo doći do svog odredišta.

Neka od najpoznatijih i najposjećenijih skijališta u Sloveniji su Mariborsko Pohorje, Vogel, Kranjska gora i Rogla. Ono što možete očekivati od svih ovih skijališta su odlično uređene skijaške staze prilagođene svim dobnim skupinama, bez obzira o razini znanja. Također, u sklopu skijališta moguće se upisati u skijaške škole u kojima možete naučiti osnove skijanja. Skijanje u Sloveniji mnogima je tako bilo prvi doticaj sa skijama, no zbog odličnih učitelja skijanja, brzo su naučili skijati.

Najam ili kupovina skijaške opreme

Za skijanje vam je potrebna određena skijaška oprema. Tu opremu možete sami kupiti ili je možete iznajmiti na svakom skijalištu. Oprema se iznajmljuje po danu pa stoga morate razmisliti je li vam isplativije opremu iznajmljivati ili je kupiti. Ako na skijanje u Sloveniji dolazite samo povremeno te kratko ostajete, onda iznajmljivanje opreme predstavlja dobar izbor. No, ako znate da ćete na skijanje odlaziti svake ili gotovo svake godine te ćete ostajati po nekoliko dana, onda vam je svakako isplativije kupiti opremu koju ćete uvijek nositi sa sobom.

Planiranje unaprijed

Ako je pala odluka da ćete svoj odmor od nekoliko dana provesti na skijanju u Sloveniji, svakako pokušajte što prije rezervirati smještaj. Smještajne jedinice, bilo da se radi o apartmanima ili hotelskim sobama, vrlo se brzo popunjavaju te ukoliko na vrijeme ne napravite rezervaciju, kasnije biste mogli imati problema s pronalaskom slobodnog smještaja.

Pohorje je najpoznatije po dugoj skijaškoj tradiciji

Skijanje na Pohorju ima dugu skijašku tradiciju.Već dugi niz godina, brojni skijaši odabiru upravo Pohorje kao svoju idealnu destinaciju za skijaški odmor.

Općenito o Pohorju

Planina Pohorje nalazi se na sjeveroistoku Slovenije. Omeđena je rijekom Dravom na sjeveru i Dravsko-ptujskim poljem na jugu te Dravogradom na zapadu i Mariborom na istoku. Planina je podijeljena na 4 dijela, čija imena se odnose na okolne krajeve. To su Mariborsko Pohorje, Zrečko Pohorje, Ribniško Pohorje i Slovengraško Pohorje. Upravo Mariborsko Pohorje spada u jedno od najvećih slovenskih skijališta. Većina planine pokrivena je crnogoričnom šumom koja je prekasna i ljeti kada se zazeleni, ali i zimi kada je prekrivena snijegom.

Najviši vrh je Črni vrh sa 1543m, a tek jedan metar manji je vrh Velika Kopa sa 1542m. Na trećem mjestu po visini je vrh Rogla s 1517m. Osim glavnog skijališta, Mariborskog Pohorja, dostupna su još tri skijališta: Rogla, Kope-Ribnica i Trije Kralji.

Mariborsko Pohorje

Ovo je najveće skijalište na Pohorju i zato je vrlo česti odabir mnogih skijaša. Sastoji se od 3 dijela: donji dio naziva se “Snježni stadion”, srednji “Bolfenk”, a gornji Areh. Najveći broj staza(10) nalazi se na dijelu “Snježnog stadiona”, među kojima je i najpoznatija staza Radvanje na kojoj se svake godine održava svjetsko žensko natjecanje u slalomu i veleslalomu.

Nešto manji broj staza nalazi se na “Arehu”(8), dok se na srednjem dijelu, “Bolfenku” nalaze samo četiri staze. Na tom srednjem dijelu nalazi se i staza Partizanka koja je specifična po tome što je teže dostupna nego ostale staze. Zbog toga se mnogi skijaši niti ne trude doći do nje pa nije toliko popularna. No, onim malobrojnim skijašima koji se potrude da dođu do nje je vrlo zanimljiva upravo zbog te činjenice pa u većini slučajeva gotovo da imaju cijelu stazu samo za sebe.

rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi/skijanje-i-daskanje

Slovenija nudi veliki izbor skijališta

Skijanje je jedna od stvari koju prakticira sve više ljudi. Mnogi koji su se jednom okušali u skijanju, zavole ga toliko da odmah planiraju skijaški odmor već sljedeće godine. Skijanje u Sloveniji vrlo je popularno, pogotovo među skijašima iz Hrvatske jer već nakon nekoliko sati vožnje automobilom mogu biti u jednom od skijališta. A količina odlično opremljenih skijališta za jednu od manjih zemalja poput Slovenije je vrlo impresivna.

Rogla

Za sve koji prvi put planiraju skijanje u Sloveniji, Rogla često predstavlja jednu od prvih destinacija za odabir. Mnogima je prvi izbor zbog lakoće dolaska, odnosno do samog vrha i ulaza je moguće doći automobilom. Osim samih skijaških mogućnosti, u sklopu ovog centra nude se i razne wellness usluge pa tijekom dana možete uživati na snijegu, a navečer se opustiti u toplini neke saune.
Ima mnoštvo uređenih staza koje se lako obilaze pomoću čak 11 žičara. Za najmlađe se tu nalazi zabavni park te skijaški vrtić.

Vogel

Vogel se nalazi unutar nacionalnog parka Triglav na nadmorskoj visini između 1500 m i 1800 m. Ima 19km uređenih skijaških staza. Do ovog skijališta nije moguće doći automobilom, već se do nje dolazi stajaćom gondolom iz mjesta Ukanc. Smještaj je moguć u hotelu koji se nalazi uz samo skijalište.

Kranjska Gora

Ovaj skijaški centar nalazi se na nadmorskoj visini između 800 m i 1215 m. Nudi oko 20 km uređenih skijaških staza. Kranjska Gora poznate je i po održavanju svjetskog kupa u skijanju kao i po održavanju natjecanja u skijaškim skokovima.

Golte

Golte postaje sve popularnije skijaško odredište jer osim lijepih staza nudi i razne druge sadržaje poput skijaške škole, wellness centra, brojnih ugostiteljskih objekata i ostalog. Ima 12 km uređenih staza i smješteno je na nadmorskoj visini između 1100 m i 1600 m. Golte je vrlo popularno odredište za skijanje u Sloveniji među Hrvatima zbog blizine.

http://www.rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi/skijanje-i-daskanje

zima, sport, trčanje, skijanje

Trčanje na skijama – pokrenite svoje tijelo

Mnogo puta se desi, da u nekom sportu morate na brzinu pronaći neku alternativu, jer iz nekog razloga, ne možete više izvoditi vaš omiljeni sport. Tako na primjer i svi oni, koji vole trčanje, imaju neke mogućnosti u nekim situacijama. Ako se na primjer takav sportaš povrijedi, i ne može više trenirati na atletskoj stazi ili skupljati kilometre po pločnicima, ima mogućnost, da ode u neki fitnes studio. Tamo u svakom trenutku može izvoditi mnoge stvari, te tako jačati svoje mišiće. Pored fitnesa, druga mogućnost kod povrjeda je i bicikl, kojeg upotrebljavaju mnogi sportaši. Pored svega ovoga, postoje i neke druge prilike, u kojima možemo tražiti alternative vašemu omiljenom sportu – na primjer u zimskim danima.

Kad vani padne snijeg, pločnici najviše puta i zalede, pa je tako jako teško na njima raditi kakav dobar trening. Baš zbog toga je zima vrijeme, kad mnogi sportaši koji treniraju na otvorenome imaju kraće pauze. Ali kako baš u tim danima ne bih sasvim prekinuli sa treninzima, mnogi se na primjer odluče za sportove u prirodi, kao što je na primjer trčanje na skijama. To je jako lijep sport, u kojem pokrenete praktički cijelo svoje tijelo – ruke, noge, trbušnjake, te mnoge druge mišići. Pored toga, da se ga može jako brzo naučiti, i oprema za njega i nije tako skupa, pa si je može praktički svatko priuštiti.
Kad jednom nabavite svu opremu – skije, palice, cipele, kape, jakne, rukavice i ostalo, onda samo još morate pričekati zimu, snijeg i kakav lijep dan. Sve skupa na takav dan spakirate u vaš auto i odete u neke planine, gdje imaju odlične terene. Tamo možete uživati n prelijepoj prirodi, a pored toga i odraditi odličan trening, koji će vas održati u formi do vašeg pravog početka nove sezone. Ruke, noge i vaše srce će vam na prvom treningu zaista biti zahvalni, što ih u hladnim danima niste zanemarili – vaš početak nove sezone, će tako biti puno lakši.

http://www.tenisice.hr/Odjeca/

Salomon

Salomon sa vama na skijanju

Hlad, snijeg, mraz, sve to i još mnogo drugoga dolazi u naše krajeve po zimi. Jer mnogi ljudi u to doba razmišljaju o skijanju, potrebna je i mnoga sportska oprema, koja ce vama koristiti, kako bih mogli na skijama uživati i spuštati se što brže. Za takve prigodne sasvim sigurno ima najviše rješenja Salomon, koji izraduje odlicne proizvode, koji vas mogu pogrijati u ekstremno hladnim uvjetima, ta vam tako omoguciti, da vas hlad, snijeg i mraz nece ometati, kad cete se baviti sportom, kojeg volite i za kojeg Salomon ima puno i još više opreme za vas.

Mnogi se pitaju, što ce mi trebati, kad odem u Sloveniju, Austriju, Švicarsku ili neku drugu državu na skijanje. Nema veze gdje idete, snijeg je svugdje isti i za njega kod Salomona imaju uvijek rješenje. Sasvim sigurno cete od Salomona tražiti, da dobijete kakvu dobru zimsku jaknu, koja ce vas grijati, i na kraju krajeva i omoguciti, da necete biti mokri, ako padne snijeg ili kiša. Pored dobre jakne, sasvim sigurno trebaju vam i kakve rukavice, kapa i donje rublje, jer sve to ce vašem tijelu pružiti još dodatnu zaštitu koja ce vam omoguciti, da slucajno ne bih imali kakve ozebotine na vašem tijelu.

Tražite li stvarnu kvalitetnu skijašku opremu, onda sasvim sigurno morate potražiti ono, što vam tržište pruža a medu najboljom je sasvim sigurno oprema tvrtke Salomon, koja se specijalizirala za ekstremne sportove i ekstremne uvjete, u kojima se ljudi nalaze, kad se bave nekim sportom. Skijanje je jedan od onih, za kojeg vam Salomon može pružiti ogromno, pa ga zbog toga pronadite u trgovinama ili putem interneta, gdje je ponuda stvarno velika i gdje cete moci uvijek naruciti najnovije i najmodernije proizvode, koji vas na skijanju nikad nece razocarati ili ostaviti hladne, kad bih poželjeli, da vam bude toplo za vaše tijelo.

Više informacija nađete ovdje: http://www.tenisice.hr/

Salomon oprema za skijanje

Salomon oprema za skijanje

Svije je u krizi, što znaci, da posla ima sve manje ljudi, a oni koji ga imaju, imaju sve manje novca. Sve to dovodi do situacije, da ljudi više ne troše toliko na sportsku opremu, vec radije štede novac. A izmedu svima tima ljudima, ima i nekih, koji još uvijek imaju posla i imaju novca, pa se tako u zimskim danima mogu naputiti na skijanje, a na sebe staviti Salomon opremu, koja ce ih grijati i omoguciti im, da skijaju tako, kako su si zamislili i kako si žele. Salomon vam kao takav može ponuditi baš svu opremu za skijanje koje trebate i koju si možete zamisliti.

Kad govorimo o Salomonovoj opremi, onda su ovdje svakako na prvom mjestu skije, koje ta tvrtka izraduje vec dugi niz godina. Pored njih, vrlo kvalitetni su i Salomonovi panceri, koje mogu kupiti rekreativci, pa i oni, koji vec malo bolje znaju skijati. Da bih pancere i skije mogli u cemu nositi, potrebne su vam i neke torbe, a kako bih u njih mogli nešto staviti, nabaviti možete još i naocale, kacige, jakne i još mnogo toga od te svjetsko poznate tvrtke, koja zalaže sa svojim proizvodima najbolje skijaše za natjecanja, a i rekreativce, koji samo vole skijati za vikend.

Više