Arhiva oznaka: terme

Terme, zabava za mlade i stare, u svako doba godine

Terme spadaju u jedno od odredišta koje posjećuju i mladi i stari, tijekom cijele godine. Naime, upravo terme imaju jako mnogo različitih aktivnosti u kojima mogu uživati djeca, oni nešto stariji, ali i osobe najstarije životne dobi. A u sve tome mogu uživati i ljeti i zimi. Doduše, zimi je broj aktivnosti nešto smanjen, ali još uvijek dovoljan za odlično provedeno vrijeme.

Ponuda termi za djecu

Budući da su glavni dijelovi termi bazeni, većina termi ima i nekoliko bazena prilagođenih djeci. Radi se o bazenima malih dubina kako bi se djeca mogla bebrižno brćkati. Za one najmanje, mogu se pronaći bazeni od svega nekoliko centimetara dubine, dok se za one veće mogu pronaći i nešto dublji bazeni. Česti dodatak takvim bazenima su i dječji tobogani. Oni uvijek izazivaju oduševljenje u dječjim očima i danas gotovo da i nema termi koje ne posjeduju barem jedan dječji tobogan. A kako bi im brčkanje u bazenima bilo što zanimljivije, za djecu su u bazenima i oko njih nerijetko postavljene i razne sprave za igru, poput prskalica, napuhanaca i sličnog.

Još jedna stvar za djecu koja postaje sve popularnija u termama su i dječji animatori. Njihov zadatak je da povremeno tijekom dana zabavljaju djecu raznim aktivnostima. Tako će oni za djecu organizirati razne nagradne igre, natjecanja, a ujedno ih i nagraditi za sudjelovanje ili pobjedu.

Ponudi termi za odrasle

Za odrasle terme nude jako mnogo sadržaja. Glavna ponuda i ovdje se odnosi na raznolikost bazena. Osim što se razlikuju po obliku i dubini, bazeni se nerijetko razlikuju i po temperaturi vodi. Tako ćete moći uživati u onim nešto hladnijim, ako tražite osvježenje, ali i u onim toplijim ako vam više odgovara takva voda. Postoje i tobogani prilagođeni za odrasle koji su također rado viđena atrakcija. Od onih dječjih se razlikuju uglavnom po visini i nešto većim brzinama koje se mogu postići.

A kada je riječ o ostalim zanimljivim sadržajima za odrasle u termama, onda su to svakako wellness usluge. Takve usluge koje se nude u pojedinim termama variraju, ali nerijetko se radi o barem nekoliko vrsta masaža, sauna i sličnih usluga. U većini termi se to nalazi u posebnom dijelu, a ukoliko kupite kartu za boravak na bazenima i wellness dio, moći ćete jednostavno prolaziti iz jednog dijela u drugi.

Ponuda termi za osobe starije životne dobi

Kada je riječ o skupini onih starijih osoba, ponuda je nešto skromnija, ali ipak dovoljna za njihove potrebe. Osobama starije životne dobi odgovara toplija voda tako da oni biraju one toplije bazene. A u većini termi se uvijek može pronaći pokoji bazen s vrlo toplom vodom. A takvi bazeni nerijetko imaju i ugrađene pumpe za hidromasažu. Riječ je o pumpama koje pod visokim pritiskom izbacuju vodu pa se stvara osjećaj masaže.

Još jedna aktivnost koju vole osobe starije životne dobi je i vodeni aerobik. Izvode se ponavljajući pokrete trenera koji stoji izvan bazena i pokazuje vježbe, dok osobe te vježbe izvode u vodi. Riječ je o nešto jednostavnijim vježbama koje osobama starije životno dobi pomažu pri razgibavanju.

Terme u ljetno vrijeme

Ako dođete u teme u ljetno vrijeme, moći ćete uživati u svim sadržajima koje one nude. Većini termi najveći broj bazena ima upravo na otvorenom tako da ćete se bezbrzižno u njima moći kupati. Isto tako, na otvorenom je moguće pronaći i brojne sadržaje, ovisno o termama. Brojni ugostiteljski objekti u kojima možete kupiti nešto za jelo i piće, ali i razni zabavni sadržaji, poput igrališta za djecu i za bavljenje sportom, itd. Upravo zbog toga su terme i najposjećenije ljeti. A također, ljeti, osim u vanjskom dijelu, možete koristiti i bazene i sadržaje iz unutarnjeg dijela. Provjerite što činiti ljeti

Terme u zimsko vrijeme

Iako su terme zimi ograničene na boravak u zatvorenom dijelu, privlače velik broj posjetitelja. Ponuda bazena u zatvorenom dijelu se razlikuje pa u nekim termama je riječ o nekoliko bazena, a u nekim o svega jednom ili dva bazena. Ako vam je bitna količina bazena, provjerite što se u kojim termama nudi prije nego ih posjetite. No, boravak u termama zimi mnogi tada koriste u kombinaciji s wellness uslugama. Tada se jedan dio vremena možete kupati u bazenu, a preostalo vrijeme možete uživati u wellness uslugama. Provjerite što činiti zimi.

Bazeni

Kao što je ranije navedeno, glavni dio termi su upravo bazeni. Nekima je bitno da u termama ima što više bazena u kojima se mogu kupati, dok drugi više vole manje bazena, ali s nešto više zanimljivih sadržaja. Kada je riječ o klasičnim bazenima, dostupni su u raznim oblicima te različite dubine. Poneki bazeni su dizajnirani tako da dubina nije ista po cijelom bazenu pa pripazite na to ako niste dobar plivač. Informacije o dubini bazena se uglavnom nalaze napisane na tablama pokraj svakog bazena.

Uz klasične bazene, postoje i razni drugi bazeni koji predstavljaju svojevrsne atrakcije. Primjerice, bazen s valovima će u svakim termama privući puno pozornosti. To je bazen u kojem se nekoliko puta tijekom dana simuliraju valovi, pomoću posebno dizajniranih vodenih pumpi. Boravkom u ovakvom bazenu ćete, barem na kratko, imati osjećaj da ste na moru i da vas zapljuskuju valovi. Isto tako, bazeni u kojima cijelo vrijeme protiče voda su zanimljiva atrakcija. Sjednete li na neko plutalo, vodena struja će vas pomalo voditi, bez potrebe za plivanjem.

Zbog svega navedenog, terme postaju jedno od omiljenih mjesta za zabavu, svih generacija. Svatko može pronaći nešto za sebe u ćemu će uživati i to u bilo koje doba godine.

Neka terme Zreče budu vaša polazišna točka

Kombinacija termi i aktivnosti u Sloveniji odlično ide zajedno. Terme u Sloveniji nude odlične klasične mogućnosti zabave, poput kupanja u bazenima, wellness usluga i drugog. No, terme u Sloveniji mogu biti i odlična polazišna točka za istraživanje okolice. Upravo zbog toga, terme Zreče su sve češći odabir mnogih. Na taj način mogu uživati u raznim vodenim atrakcijama, a istodobno mogu i upoznati okolicu koja je prekrasna u svako doba godine.

Biciklizam i planinarenje

Terme Zreče okružene su prekrasnom prirodom koju možete istražiti na više različitih načina. Oni koji vole vožnju biciklom, vjerojatno će se odlučiti za tu opciju. Oko samih termi Zreče, moguće je pronaći nekoliko zanimljivih biciklističkih staza, a vožnjom po njima ćete na najbolji mogući način upoznati krajolik. Ako se pak smatrate vrsnim biciklistom te smatrate da imate puno forme, možete pokušati savladati biciklističku stazu koja ide od termi Zreče skroz do skijališta Rogla. Ova staza je dugačka 17 km, no visinska razlika između ove dvije točke je čak 1100 m. Stoga je namijenjena samo onima koji su vrlo izdržljivi.

Ako više volite šetnje i planinarenje, onda su terme Zreče zasigurno najbolja početna destinacija. Brojna staze namijenjene planinarima čekaju da ih otkrijete, a ako vam one nisu dovoljne, uvijek se možete zaputiti u šetnju po biciklističkim stazama. Samo u tom slučaju pripazite da neki biciklist ne ne naleti na vas.

Ribolov

Volite kupanje u termama, ali ste i strastveni ribič? I u tom slučaju su terme Zreče za vas najbolji izbor kada su u pitanje terme u Sloveniji. Naime, vrlo blizu termi nalazi se jezero koje je izgrađeno 2000.g. te se u njemu mogu pronaći razne vrste riba. Neke od riba koje se mogu upecati su šaran, smuđ, štuka i druge. Imajte na umu da je za ribolov potrebna dozvola koju možete nabaviti na recepciji hotela.

Provedite prekrasan dan ili više dana u termama

Mnoge obitelji priželjkuju provesti dio ljeta na moru, no nažalost, zbog financijske situacije, to ipak nekima ostaje samo san. No, kako bi ipak mogli uživati u kupanju i zabavi, možete se odlučiti za terme. One su se dosta mijenjale kroz vrijeme. Davno u prošlosti su one bile glavno okupljalište ljudi, većinom više društvene klase. Služile su za druženje, ali i za sklapanje važnih poslova. S vremenom se to mijenjalo i terme su postajale sve dostupnije i ostalim slojevima društva. Pod pojmom termi se do prije nekoliko godina uglavnom smatralo mjesto na kojem se moglo kupati u nekoliko različitih bazena. Većinom je bila riječ o bazenima nekog pravilnog oblika i jedina razlika im je bila dubina i temperatura vode.

Terme danas

Terme danas se uvelike razlikuju od tih nekadašnjih termi. Pri spomenu na terme, danas je prva pomisao na velika zdanja, s mnoštvom različitih bazena za sve uzraste, s mnoštvom dodatnih atrakcija, animatora, kao i mogućnosti korištenja raznih dodatnih usluga. Ljudi danas prilikom odlaska u terme imaju u prvom planu zabavu i lijepo provedeno vrijeme. A ono što je odlično u svemu tome je što je zabava zagarantirana svima, mladima i starima. Svatko će pronaći nešto za sebe. Djeca će pronaći razne plitke bazene, tobogane, prskalice i slično. Nešto stariji će uživati u velikim, dubokim bazenima u kojima će moći nesmetano plivati. Oni najstariji će pak moći uživati u raznim vrstama hidromasaže, bazenima s toplom vodom i slično.

Animatorske aktivnosti u termama

U mnogim termama je posebna pozornost posvećena djeci. Upravo zbog toga, neke terme zapošljavaju posebne radnike, animatore. Njihova glavna zadaća je uveseljavanje djece kroz razne aktivnosti. Poznato je da se djeca vole natjecati i da vole biti nagrađivani. A upravo to je ono što animatori najčešće rade. Priređuju razne igre u kojima se djeca međusobno natječu, a za motivaciju će na kraju pobjednik ili pobjednici dobiti nagradu. Isto tako, tijekom dana se organiziraju i razne nagradne igre. Djeca obožavaju takve aktivnosti, a roditelji će istovremeno biti sretni što se netko na taj način brine za njihovu djecu.

Aerobik u vodi

Kako ne bi djeca jedina imala privilegiju da se netko brine njima, neke terme nude i određene sadržaje za odrasle. Ono što se pokazalo kao pun pogodak i u čemu odrasli uživaju je aerobik u vodi. Njega vodi trener uz sam rub bazena. On pokazuje određene pokrete i vježbe, a zadatak svih ostalih koji se nalazi u vodi je da ponavljaju te pokrete i vježbe. Iako ponekad pokreti djeluju vrlo jednostavno, njihovo izvođenje u vodi će ipak iziskivati nešto više napora te će ujedno predstavljati i odličnu vježbu.

Mogućnost smještaja i wellness usluga

Mnoge terme nisu stale samo na ponudi bazena. Tržište se mijenja, odnosno gosti stalno traže sve više i više te mnogima više nisu dovoljno samo bazeni. Vlasnici termi su to prepoznali pa danas nude i razne dodatne sadržaje. U prvom redu, nude mogućnost smještaja, ili u samom objektu ili u neposrednoj blizini objekta. Uz sami smještaj, često možete odabrati i razne usluge prehrane u restoranima koje se sastoje od doručka ili od usluga polupansiona ili punog pansiona.

Želite li uživati u potpunosti, tada se možete odlučiti i za razne wellness usluge. Naime, gotovo sve terme u ponudi imaju wellness usluge. U nekim termama je riječ o samo nekim osnovnim uslugama, poput masaža i sličnog, dok se u nekim termama možete razmaziti s mnoštvom različitih usluga koje uključuju i razne vrsta sauna, kupelji i ostalog. Odaberete li boravak u termama od nekoliko dana s kombinacijom wellness usluga, svakako vam neće biti dosadno i zasigurno ćete uživati u potpunosti u svemu što terme nude.