Mjesečni arhivi: ožujak 2017.

Pohorje je najpoznatije po dugoj skijaškoj tradiciji

Skijanje na Pohorju ima dugu skijašku tradiciju.Već dugi niz godina, brojni skijaši odabiru upravo Pohorje kao svoju idealnu destinaciju za skijaški odmor.

Općenito o Pohorju

Planina Pohorje nalazi se na sjeveroistoku Slovenije. Omeđena je rijekom Dravom na sjeveru i Dravsko-ptujskim poljem na jugu te Dravogradom na zapadu i Mariborom na istoku. Planina je podijeljena na 4 dijela, čija imena se odnose na okolne krajeve. To su Mariborsko Pohorje, Zrečko Pohorje, Ribniško Pohorje i Slovengraško Pohorje. Upravo Mariborsko Pohorje spada u jedno od najvećih slovenskih skijališta. Većina planine pokrivena je crnogoričnom šumom koja je prekasna i ljeti kada se zazeleni, ali i zimi kada je prekrivena snijegom.

Najviši vrh je Črni vrh sa 1543m, a tek jedan metar manji je vrh Velika Kopa sa 1542m. Na trećem mjestu po visini je vrh Rogla s 1517m. Osim glavnog skijališta, Mariborskog Pohorja, dostupna su još tri skijališta: Rogla, Kope-Ribnica i Trije Kralji.

Mariborsko Pohorje

Ovo je najveće skijalište na Pohorju i zato je vrlo česti odabir mnogih skijaša. Sastoji se od 3 dijela: donji dio naziva se “Snježni stadion”, srednji “Bolfenk”, a gornji Areh. Najveći broj staza(10) nalazi se na dijelu “Snježnog stadiona”, među kojima je i najpoznatija staza Radvanje na kojoj se svake godine održava svjetsko žensko natjecanje u slalomu i veleslalomu.

Nešto manji broj staza nalazi se na “Arehu”(8), dok se na srednjem dijelu, “Bolfenku” nalaze samo četiri staze. Na tom srednjem dijelu nalazi se i staza Partizanka koja je specifična po tome što je teže dostupna nego ostale staze. Zbog toga se mnogi skijaši niti ne trude doći do nje pa nije toliko popularna. No, onim malobrojnim skijašima koji se potrude da dođu do nje je vrlo zanimljiva upravo zbog te činjenice pa u većini slučajeva gotovo da imaju cijelu stazu samo za sebe.

rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi/skijanje-i-daskanje

Adidas je jedna od 3 najveće svjetske tvrtke po prodaji sportske odjeće

Adidas je multinacionalna tvrtka sa sjedištem u Njemačkoj. U Europi je trenutno Adidas na prvom mjesto po prodaji sportske opreme, dok je u svijetu na jakom drugom mjestu(iza tvrtke Nike). Tvrtku Adidas registrirao je Adolf Dassler 1949.g. nakon što se razišao s bratom Rudolfom s kojim je vodio tvrtku Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Nešto prije toga, brat Rudolf je u istom gradu osnovao svoju novu tvrtku Puma koja je Adidasu postala velika konkurencija.

Povijest

Adolf Dassler je započeo s proizvodnjom sportske obuće u majčinoj kući nakon povratka iz Prvog svjetskog rata. 1924.g. pridružio mu se i brat Rudolf te je osnovana tvrtka Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Tvrtke je odlično radila, a da bi se za nju nadaleko pročulo zaslužan je upravo Adolf. Za vrijeme Ljetnih olimpijskih igara 1936.g., Adolf je ponudio američkom trkaču Jesse Owensu sponzorstvo i korištenje njihove posebno dizajnirane sportske obuće. Owens je na tom natjecanju osvojio čak 4 zlatne medalje što je donijelo i veliku reputaciju Adolfu i njegovoj liniji sportske obuće. Narudžbe su krenule pristizati iz cijelog svijeta i do početka Drugog svjetskog rata, ova tvrtka je prodavala oko 200 000 pari obuće svake godine.
Tijekom Drugog svjetskog rata, došlo je do određenih razmirica među braćom i oni su se razišli. Rudolf je tako 1947.g. osnovao svoju tvrtku i prvotno je nazvao Ruda, a kasnije preimenovao u Puma, a Adolf je dvije godine kasnije osnovao tvrtku Adidas.
Rivalstvo među braćom i među njihovim tvrtkama vodilo je do proizvodnje sve bolje i kvalitetnije obuće i odjeće na zadovoljstvo njihovih kupaca. Svaki od njih trudio se stvoriti što bolje proizvode kako bi se istaknuo pred onim drugim. Sve to dovelo je je do toga da Adidas i Puma danas spadaju među najutjecajnije proizvođače sportske opreme i mnogi s veseljem kupuju upravo njihove proizvode.

http://www.hervis.hr/store/Brendovi/Adidas/1_001

Zbog velike popularnosti, na tržištu je i mnogo krivotvorenih patika

Tržište patika, odnosno općenito obuće, raste iz godine u godinu i mnogi su u tome prepoznali potencijal za zaradu u vidu krivotvorenja patika.

Kako prepoznati krivotvorene patike?

Prije svega, potrebno je razlikovati dvije vrste krivotvorenih patika. Prvu vrsta čine patike koje, na prvi pogled, izgledaju potpuno identično kao i neki originalni model. No, uglavnom su izrađene od puno lošijih materijala nego originalni modeli. S druge pak strane, postoje modeli krivotvorenih patika koje ipak imaju neke razlike. Oni koji proizvode ovakve krivotvorene patike se trude proizvesti što sličniju repliku nekog originalnog modela patika, ali najčešće naprave neku malu razliku kako ih se ne bi moglo optužiti za krivotvorenje. Primjerice, na ovakvim krivotvorenim patikama neće pisati Adidas već Abidas ili nešto slično. Iskusno oko će to odmah uočiti, dok će neki primijetiti razliku tek nakon kupovine.
Osim izgleda, postoji još jedna velika razlika između ovih dviju vrsta krivotvorenih patika, a to je cijena. Krivotvorene patike koje izgledaju potpuno isto kao original napravljene su s idejom da se prodaju kao da su originalni model, odnosno po toj cijeni. Druga vrsta krivotvorenih patika namijenjena je uglavnom za prodaju po puno nižoj cijeni.

Pripazite prilikom kupnje

Kako i vi ne biste postali žrtva kupovine krivotvorenih patika, trebate obratiti pažnju na nekoliko stvari. Kupujete li patike u provjerenim dućanima koje prodaju sportsku obuću, trebali biste biti sigurni jer si takvi dućani ne dopuštaju prodavanje krivotvorene robe i gubitak povjerenja kupaca. Krivotvorene patike uglavnom se prodaju na opskurnijim mjestima, poput tržnica, sajmova, a često i putem oglasnika. Isto tako, budući da je sve popularnija internetska kupnja patika, otvoreni su i brojni internetski dućani koji prodaju krivotvorene patike. Zato ako planirate kupiti patike putem Interneta, učinite to putem službenih internetskih trgovina samih proizvođača ili se svakako raspitajte i potražite iskustva kupaca za trgovinu u kojoj planirate obaviti kupnju.

Dodatne informacije