Mjesečni arhivi: rujan 2017.

Helly Hansen je sinonim za kvalitetu

Tvrtka Helly Hansen ima vrlo prepoznatljiv logo. Izgleda kao dva slova H, jedno pored drugog te iako možda nikada niste kupili ni jedan njihov proizvod, zasigurno ste se susreli s tom tvrtkom i njihovim proizvodima. Kada su počeli s proizvodnjom, krenuli su sa tek par komada odjeće. Njihova kvaliteta vrlo je brzo propoznata te su nakon toga uslijedili mnogi drugi proizvodi, odjeća i obuća te razni dodaci koji su slijedili postavljeni standard kvalitete, pouzdanosti i sigurnosti.

Proizvodi koje Helly Hansen nudi kupcima

Neki od prvih proizvoda koje je ova tvrtka proizvela bile su jakne i hlače za vrlo zahtjevne vremenske uvjete. Materijal od kojih su ti komadi odjeće izrađeni su nepropusni, topli i jako velike izdržljivosti. On se namaće u lanenom ulju te zbog toga poprima izuzetna vodonepropusna svojstva.

Drugi proizvodi koji imaju Helly Hansen odlike kvalitete su izuzetno posebni komadi obuće, kako za sportaše, tako i za svakodnevno nošenje. Prvi par obuće bio je namijenjen jedriličarima sa posebno prijanjajućim đonom i nepropusnim materijalom kako bi bili sigurni na svojim jedrilicama. Zaista, dobra kvaliteta i pouzdanost njihovih proizvoda odjeknula je među sportašima što je ovoj tvrtki pomoglo da se širi, kao i da proširi svoj asortiman proizvoda.Tako su lansirali i svoju liniju donjeg rublja koja je također postala vrlo popularna. Proizvode i razne dodatke, poput čarapa, kapa, rukavica, itd.

Svi ovi proizvodi mogu se pronaći u mnogim trgovinama sportske opreme, ali i putem Interneta. Kupnja putem Interneta ima jednu veliku prednost, a to je da tamo možete pronaći sve modele u ponudi, što često nije slučaj u trgovinama. Tvrtka Helly Hansen također ima svoje specijalizirane trgovine gdje se mogu pronaći isključivo njihovi proizvodi. Takve specijalizirane trgovine uglavnom imaju veći izbor i nešto niže cijene pa bi bilo dobro da takvu trgovinu potražite i u svom gradu.

Pogledajte našu ponudu na Tenisice.hr.

Slovenija je odabir mnogih kad je u pitanju skijanje

Skijanje je danas moguće u jako mnogo država koje imaju neke planine. U nekim državama je skijanje tek površna aktivnost, odnosno nje toliko popularno, dok je u nekim državama itekako razvijeno. Kada je riječ o Sloveniji, onda je negdje između. Nema kapaciteta kao neke druge, veće države, ali se on onoga što ima trudi napraviti što više. Upravo zato je skijanje u Sloveniji mnogima postalo sve zanimljivije.

Brojni skijaški centri

Slovenija je nešto manja država površinom, ali unatoč tome ima dosta planinskih masiva koje je iskoristila za skijanje. Tako se danas u brojnim skijaškim centrima može uživati u mnoštvu kilometara potpuno uređenih staza, ali isto tako se još uvijek mogu pronaći i neke neuređene staze koje cijene profesionalci i koji na taj način mogu izbjeći gužvu. Naravno, skijanje na takvim neuređenim stazama je opasnije i svatko to radi na vlastitu odgovornost.
Neki od popularnijih skijaških centara u Sloveniji su Rogla, Kranjska Gora, Mariborsko Pohorje, Vogel i ostali. Svi nude prekrasne staze za skijaše s raznim skijaškim znanjem, a uglavnom se razlikuju po dodatnim sadržajima, kapacitetima smještaja i ostalom.

Odlična prometna povezanost

Još jedna stvar je vrlo bitna za one koji odlaze na skijanje u Sloveniji. Naime, svi skijaški centri su odlično prometno povezani s gradovima i ostatkom države. To znači da bez obzira iz kojeg pravca dolazili, jednostavno ćete stići do cilja. Najveći broj skijaša na skijanje u Sloveniji dolazi automobilom pa je vrlo bitno da pri tome nema problema. Do većine skijališta se može doći autom, što je karakteristika koju mnogi cijene. Vogel je jedno od rijetkih skijaliških centara kod kojeg ćete automobil morati ostaviti u podnožju planine te put dalje nastaviti stajaćom gondolom.

Ljepote okolice

Mnogi se odlučuju za skijanje u Sloveniji i zbog prekrasnog okruženja. Pogled na prekrasan okoliš nikoga neće ostaviti ravnodušnim te će pružiti i mogućnost odlaska na razne izlete. A čak i ako niste veliki ljubitelj izleta po prirodi, uvijek se možete odlučiti za izlet u neki bliži grad. Većina skijaških centara nalazi se u blizini nekog većeg grada gdje ćete pronaći jako mnogo zanimljivog sadržaja. Primjerice, Mariborsko Pohorje, kao jedno od popularnijih skijaških centara, vrlo je blizu Maribora. A Maribor pruža razne mogućnosti za zabavu.

Jednodnevno skijanje ili duži ostanak

Skijanje u Sloveniji odlična je opcija za one koji dolaze samo jedan dan na skijanje kao i za one koji će duže ostati. Skijaši iz susjednih država mogu relativno brzo stići do željenog skijališta te je stoga njima Slovenija odlična skijaška destinacija. A oni koji vole ipak nešto duže ostati na odmoru, imaju mogućnost odabira između različitih vrsta smještaja. Od onih nešto jeftinijih apartmana pa sve do luksuznih soba koje pruža boravak u hotelu. Opcije su stvarno mnogobrojne te stoga ne čudi kako je skijanje u Sloveniji svake godine u sve većem porastu. A Slovenija to itekako prati te se svake godine trudi ponuditi još više skijašima. Tako se otvaraju i nove skijaške staze, novi smještajni kapaciteti te razni novi dodatni sadržaji koji će privući još više gostiju.

Cijenom još uvijek pristupačna

Ono što Sloveniju još uvijek stavlja ispred nekih drugih skijaških destinacija su i pristupačnije cijene. Slovenija tako još uvijek nudi nešto niže cijene od drugih destinacija. A to se očituje u cijenama smještaja, dodatnih usluga kao i svega vezanog uz skijanje. Tako ćete skijaške karte i najam skijaške opreme u Sloveniji i slovenskim skijalištima platiti manje nego u, primjerice, Austriji ili Švicarskoj. Ista stvar je i s cijenama smještaja. Slovenija nudi više različitih mogućnosti smještaja, od nešto skupljih hotelskih aranžmana pa do vrlo pristupačnih apartamana. A i jedno i drugo je još uvijek nešto jefitnije nego drugdje.

Pročitajte više o skijanju na Rogli.

Danas su dostupne i razne interaktivne karte biciklističkih staza

Bicikl i sama vožnja biciklom postaju sve popularniji. Mnogi su odlazak na posao automobilom ili javnim prijevozom zamijenili vožnjom na biciklu. No, vožnja kroz grad ponekad zna biti vrlo opasna zbog automobila koji mogu naići na svih strana, zbog pješaka i raznih drugih prepreka na cesti. Djelomično rješenje za to su biciklističke staze. One na jedan način rješavaju taj problem, ali ipak treba biti oprezan jer ponekad vozači automobila zanemare činjenicu da su i biciklisti ravnopravni sudionici u prometu.

Karakteristike biciklističkih staza

Biciklističke staze predstavljaju staze namijenjene vožnji biciklom. Dijelovi staze mogu prolaziti pločnikom, a dijelovi kolnikom. Ono po čemu ih se može lako raspoznati je njihova boja. Naime, biciklističke staze su uglavnom obojane nekom bojom kako bi bile lako uočljive. No, vozači, ali i pješaci, često ne poštuju postojanje biciklističke staze. Tako vozači automobila često znaju prilikom parkiranja vozila zakloniti biciklističku stazu, dok pješaci nerijetko hodaju baš po biciklističkoj stazi, umjesto pored nje. Biciklisti tada imaju problema, moraju silaziti s bicikla i obilaziti automobile, a isto tako moraju i izbjegavati pješake što također može biti opasno, i za jedne i druge.

No, biciklisti također vrlo često rade jednu grešku. Biciklističke staze prelaze preko raskršća na kojima se nalaze semafori te prelaze preko pješaćkog prijelaza. Biciklisti su dužni sići s bicikla te bicikl gurati preko pješačkog prijelaza te se tek nakon što ga prijeđu mogu vratiti na bicikl i nastaviti s vožnjom. Nažalost, mnogi biciklisti to zanemaruju te ne silaze s bicikla.

Interaktivne karte biciklističkih staza

Mnogi gradovi se trude na razne načine biciklistima olakšati vožnju. Osim same gradnje biciklističkih staza, gradovi i na temelju prigovora biciklista mogu kasnije još više pomoći. A uporabom tehnologije je ta komunikacija između biciklista i odgovornih u gradu postala još jednostavnija. Tako brojni gradovi imaju na Internetu interaktivne karte biciklističkih staza. A one su vrlo korisne na dva načina. Prvi i ujedno i glavni je sama upotreba karti za planiranje rute. Korištenjem ovakvih karti možete vrlo jednostavno isplanirati svoje putovanje biciklom od jedne do druge točke. A sve to na način da vidite ima li na vašoj ruti biciklističkih staza te ukoliko nema, koja je najbolja ruta kako biste najveći dio vremena proveli na biciklističkoj stazi.

Drugi način korištenja ovakvih karti odnosi se na njihovu intekativnost. Kada se vozite po određenoj ruti i naiđete na neki problem ili na nešto što želite podijeliti, to vrlo lako možete podijeliti s ostalima. Potrebno je samo se prijaviti na stranicu na kojoj se nalazi interaktivna karta te na njoj točno označiti mjesto gdje se određeni problem nalazi. Primjerice, ako se vozite po nekoj biciklističkoj stazi i naiđete na neku veliku rupu ili neki drugi problem, možete to prijaviti. Na taj način ćete pomoći drugim biciklistima kako bi dodatno pripazili kad se voze tom istom rutom, a ujedno će i oni koji su zaduženi za saniranje takvih šteta vidjeti tu poruku i moći brže reagirati.
U pojedinim državama i gradovima, primjerice Amsterdamu u Nizozemskoj, biciklizam je popularniji čak i od vožnje automobilom ili javnog gradskog prijevoza. To za posljedicu ima mnoge biciklističke staze diljem cijelog grada i moguće je gotovo cijeli grad proći vožnjom po biciklističkim stazama. Taj trend se širi sve više i u ostale gradove te mnogi slijede ovakve primjere i počinju graditi sve više biciklističkih staza. A vožnja biciklom ima mnoge pozitivne učinke, na samog pojedinca, ali i na okoliš. Osobe koje voze bicikl su u puno boljoj formi, a s druge strane pozitivno utječu na okoliš. Vožnja biciklom ne proizvodi nikakve štetne plinove koji štete okolišu tako da bi svi gradovi i države trebali što više poraditi na poticanju ljude na vožnju biciklom.