Mjesečni arhivi: ožujak 2019.

Mobiteli koji nam oblikuju dan

Mobiteli čine velik dio današnje svakodnevice. Iako su prije dvadesetak godina bili uređaji kojima se moglo nazivati i slati poruke, danas svojim mobitelom možete obaviti mnoge svakodnevne radnje poput primanja e-mailova, slušanja glazbe, gledanja filmova, dopisivanja, surfanja internetom, slikanja i slično. Stoga je važno odabrati kvalitetan mobitel, ali se njime također koristiti pametno, kako biste iz cijelog iskustva mogli izvući najveću dobit.

Bitne značajke

Nabavljate li mobitel, postoji nekoliko stvari na koje je važno obratiti pozornost. Prije svega, to je radna memorija i prostor za pohranu, kao i procesor koji mobitel ima. Ove tri stavke omogućit će vam brz i nesmetan rad, obavljanje nekoliko radnji istovremeno i bez čekanja te mogućnost pohrane velike količine podataka. Uz to, važno je provjeriti i kapacitet baterije, koji vremenom može postati veoma ograničavajući faktor u korištenju.

Budite sigurni

Sigurno korištenje mobitela veoma je važno kako bi vaši podatci ostali privatni i zaštićeni. Ima li vaš mobitel tu mogućnost, odlučite se za zaključavanje PIN-om, otiskom prsta ili nekim drugim sigurnim i tajnim načinom. Uz to, mnogi operacijski sustavi danas omogućuju GPS lociranje mobitela ako je uključen – tu opciju potražite u postavkama. Svoje podatke također možete pohraniti i u oblak, kako biste imali sigurnosnu kopiju ako ostanete bez mobitela, a za sve važnije račune također omogućite ovjeru u dva koraka kako bi provaljivanje u njih bilo teže.

Pripazite na negativne učinke

Mobiteli nas danas prate gotovo 24 sata dnevno. Ako ne možete razbiti naviku čestog korištenja mobitela, negativne utjecaje možete smanjiti pametnim dodatcima poput filtera plavog svjetla koji smanjuje štetne utjecaje plavog svjetla na oči u mraku, te automatske prilagodbe jačine svjetla zaslona. Uz to, poslužite se i „Do not disturb“ opcijom koju mnogi telefoni imaju, koja će zatomiti sve nepotrebne notifikacije (osim poziva i notifikacija koje vi odredite) i tako vam omogućiti lakše odvajanje od mobitela tijekom dana.

Vježbajte pametno uz fitness narukvice

Proljeće je doba godine kada se i mi i priroda polako budimo iz zimskog sna. Želite li ovo proljeće aktivirati svoje tijelo, početi vježbati i pomno pratiti kako vaše tijelo radi, onda su fitness narukvice odlična opcija za vas. Osim što će vam pomoći pratiti zdravlje, također ćete lakše moći pratiti napredak tjelesne aktivnosti, kvalitetu sna i mnoge druge važne stavke.

Narukvica ili sat

Na tržištu se trenutno, uz fitness narukvice mogu pronaći i pametni satovi, a razlike između te dvije spravice naoko se mogu činiti zanemarivima. Tražite li uređaj koji će vam prije svega služiti kao pomoćnik u praćenju parametara aktivnosti i zdravlja, bolja opcija je fitness narukvica koja je dizajnirana upravo da vam pomogne oko tih pitanja.

S druge strane, ako su vam te informacije samo dodatna zanimljivost, onda fitness narukvica nije za vas. Bilo kako bilo, kod odabira fitness narukvice ili pametnog sata obratite pozornost na dizajn, koji prije svega mora biti udoban kako vam nošenje tog gadgeta ne bi bilo neugodno.

Mogućnosti koje se nude

Svaka fitness narukvica ima nekoliko osnovnih funkcija, poput mjerenja broja koraka i aktivnosti u danu, potrošnje kalorija i prijeđene udaljenosti. Nešto napredniji modeli također mogu imati ugrađen GPS, te između ostalog mjeriti kvalitetu sna, brzinu otkucaja srca te imati mogućnost tihog alarma – budilice koja umjesto zvukom budi laganim vibracijama na vašem zapešću.

Ovisno o tome kojom se aktivnosti planirate baviti, bitno je da obratite pozornost na funkcije koje fitness narukvica nudi, ali i na stavke poput vodootpornosti. Uz to, važan je i kapacitet baterije te potrošnja. Narukvice s ekranom mogu vam odmah pokazati željene podatke, no troše više baterije, dok one bez ekrana dolaze s aplikacijom za mobitel koja prikuplja sve podatke s narukvice i tako vam omogućuje detaljan uvid u sve podatke. U svakom slučaju, važno je da prije kupnje razmislite o vlastitim potrebama i željama, kako biste odabrali odgovarajuću fitness narukvicu. Provjerite ponudu sportske opreme na web stranici Hervis.si.

Krenite u avanturu uz svoj MTB bicikli

Ako obožavate adrenalin i boravak u prirodi, vjerojatno ste se već okušali brdskim biciklizmom. Brzina, zabava i dobro društvo ključ su kako biste mogli uživati u brdskom biciklizmu, no prije no što se uopće možete otisnuti u prve avanture, važno je da odaberete dobar MTB bicikl, pogodan upravo za vaše želje i potrebe.

 

Različit od drugih

Pravi MTB bicikli pogodni su za razne terene, ali prije svega za vožnju po neravnim terenima, poput makadama, trave ili šume. Ono što MTB bicikle čini drukčijima od drugih prije svega je širok i grub profil gume koji omogućuje vožnju po zahtjevnijim terenima i blatu. Nadalje, MTB bicikli moraju imati snažne kočnice i prednju vilicu sa suspenzijom, a najčešće imaju amortizere sa prednje ili stražnje strane. Iako, za veoma zahtjevnu i agresivnu vožnju ili spusteve amortizeri mogu biti s obje strane.

MTB bicikli najčešće nemaju dodatke poput mačjih očiju, svjetla, zvonca i slično, pa stoga te sigurnosne dodatke morate naknadno nabaviti planirate li svoj MTB koristiti u svakodnevnoj vožnji.

Prilagodite stilu vožnje

I među različitim MTB biciklima postoji razlike, ovisno o broju amortizera, veličini gume i obliku okvira. Što se amortizera tiče, za početnike se preporučuju MTB bicikli s amortizerima naprijed ili odostraga, jer su jeftiniji, ali i jednostavniji za održavanje, a uz to i manje teže.

Važno je također odabrati i dobru veličinu okvira, koja se određuje prema visini vozača, jer okvir koji ne odgovara može prouzročiti bolove u rukama, ramenima i leđima, kao i ozljede. Veličina kotača ponajprije ovisi o načinu na koji vozite – manji kotači od 26 inča brže reagiraju na promjenu smjera, dok oni veći od 29 inča bolje prianjaju za podlogu i brži su. Zlatnu sredinu danas predstavljaju kotači od 27,5 inča, koji predstavljaju spoj najboljeg od obje vrste, pa su samim time odličan izbor za svakog početnika koji traži svoj prvi MTB bicikl.

Moderne mladenačke sobe

Prelazak iz djetinjstva u mladenačko doba buran je dio života u kojemu se mnogo stvari mijenja, uči i spoznaje. Upravo radi toga, kada za to dođe vrijeme, bitno je prilagoditi prostor u kojem mladi provode najviše vremena njihovim potrebama. Umjesto stresa, prilagođavanje mladenačke sobe uz nekoliko trikova lako možete pretvoriti u zabavan obiteljski uradi sam projekt.

Isplanirajte novi raspored

Mladenačke sobe unikatan su prostor jer spajaju nekoliko prostorija u jednu – prostor za odmor i slobodne aktivnosti, prostor za spavanje i prostor za učenje ili rad. Stoga prije svega dobro isplanirajte raspored u prostoru. Radnu površinu smjestite blizu prirodnog izvora svjetla i osigurajte joj dobro osvjetljenje, a prostor za odlaganje koncipirajte tako da je dobro organiziran i nadohvat ruke, ali da ne zauzima previše prostora i vizualno ne zatvara sobu. Uz to, u osmišljavanju rasporeda na umu imajte i navike i hobije mlade osobe koje također treba uzeti u obzir!

Boje su bitne

Za mladenačke sobe, najbolje se odlučiti za paletu neutralnih boja koje se mogu nadopuniti s nekoliko detalja koji se ističu. Siva i bijela čine odličnu bazu koju možete nadograditi detaljima u jarkim bojama – no ako ste više ljubitelj prirodnih materijala u mladenačkoj sobi istaknite uzorke drveta. Imajte na umu kako je mladenačko doba vrijeme velikih promjena pa je bolje odabrati neutralnu bazu ukrašenu detaljima koji se lako mogu zamijeniti.

Računajte na stari namještaj

Iako je promjena iz dječje u mladenačku sobu velika, to ne znači da u potpunosti morate odbaciti sav stari namještaj. Uz manje popravke, ukrasne folije i boje često mogu učiniti čuda, a ponekad je i samo promjena detalja poput ručki ili radne površine dovoljna da se promijeni cjelokupan izgled namještaja. Umjesto da se riješite cijelog namještaja, pokušajte izdvojiti samo one detalje dječjeg dizajna i njih zamijeniti „ozbiljnijim“ detaljima. U proces svakako uključite i mladu osobu čija je soba, koja vam može dati vrijedne uvide o vlastitim potrebama i stilu.