Mjesečni arhivi: srpanj 2021.

Šatori su pogodni za sve vremenske prilike

Ako ste ljubitelji planinarenja ili kampiranja, općenito boravka u prirodi sigurno ste upoznati sa šatorima. Naime, šatori su tip zaklona koji su namijenjeni za korištenje tijekom svih vremenskih uvjeta. I to bilo da se radi o zimskim uvjetima kada su njihovi materijali i konstrukcija primjereni vjetru, snijegu i kiši ili pak proljetnim, ljetnim i jesenskim danima kada su posebno otporni na sunce i kišu.

Šator

Koji materijal odabrati

Pri kupnji šatora, odabir materijala od kojih je napravljen je ključan pa se tako za unutarnji materijal preporuča polamid ili poliester. Kod odabira obaju materijala ključna je njihova kvaliteta, a u tom smislu i vodonepropusni premaz, termička zaštita i slično. Kada je riječ o unutarnjim materijalima za šator, najčešće se koriste zračni poliamid, poliester, pamuk ili mješavina svih navedenih, dok se za pod koriste čvrsti poliamid, poliester ili polietilen koji su manjeg volumena.
Za pod je preporučljivo da bude premazan vodonepropusnim premazom te da vodeni stupac bude 1500 mm ili više. Šipke za konstrukciju šatora bi trebale biti od aluminija ili fiberglasa jer su lakše i snažnije zbog čega je šator stabilniji na vjetru. Klinovi šatora bi trebali biti izrađeni od čelika ili aluminija pri čemu su aluminijski lakši i savitljiviji, dok su čelični nešto jači.

Veličina ovisna o namjeni

Kada birate veličinu šatora ona uvelike ovisi o namjeni pa tako češće korišten šator za kojeg je važna prijenosnost treba biti manjih dimenzija i lakši. Predprostor šatora trebao bi biti u skladu s obzirom na veličinu prtljage koja se nosi sa sobom, dok bi se prostor za ležanje trebao birati s obzirom na veličinu podloge za ležanje.
Predprostor šatora bi uvijek trebao biti veći jer će se u njemu nalaziti sva moguća oprema koju nosite sa sobom, od ruksaka, preko pribora za jelo i kuhanje pa sve do opreme. Za visinu šatora je važno upamtiti pravilo da je viši šator uvijek bolji te će se ljudi u njemu osjećati komotnije.

Odaberite kvalitetnu opremu i obuću za planinarenje

Bilo kakva fizička aktivnost, a posebno hodanje i planinarenje vrlo su korisni načini rekreacije za sve nas. Upravo je planinarenje jedan od popularnijih sportova u Hrvatskoj, a za njegovo izvođenje nužna je dobra i kvalitetna obuća za planinarenje.
Kupnja obuće za planinarenje važan je korak, a obuća koju ćemo odabrati ovisi o tome koliko ozbiljno se bavimo planinarenjem, odnosno ovisi o težini rute kojom idemo pa s obzirom na to postoje i različiti modeli.

planinarske cipele

 

Visina obuće za planinarenje

Jedan od prvih uvjeta prilikom kupnje obuće za planinarenje je odabir niskih ili visokih modela.. Stručnjaci savjetuju da nisku obuću za planinarenje odaberete ukoliko dominantno planinarite na nezahtjevnim terenima koji su suhu, pri čemu nemate nikakav problem s gležnjevim. Niska obuća za planinarenje je u usporedbi s visokom ugodnija za nošenje, a ujedno je i mnogo lakša.
Visoki modeli prikladni su za sve one koji planinare na zahtjevnijim terenima, planinama i mokrim terenima. Njihova mana je to što su teži i glomaznije, ali pružaju veću i bolju zaštitu pa je dobro da ih kupe svi planinari, posebno ukoliko ne mogu kupiti i nisku i visoku obuću za planinarenje.

Izbor obuće ovisno o terenima

Osim visine obuće za planinarenje, postoji i njihova podjela s obzirom na zahtjevnost terena. Tako razlikujemo:
• Obuću za planinarenje za lakše zahtjevne terene – treba biti lakša, prozračna i udobna, a može podrazumijevati niske ili poluvisoke modele; većinom nemaju gumenu zaštitu, a tek poneki modeli imaju vodonepropusni premaz
• Obuća za planinarenje za srednje zahtjevne terene – najpopularniji modeli, idu preko gležnja i imaju grublji potplat te su vrlo fleksibilni i prilagodljivi svim terenima
• Obuća za planinarenje za zahtjevne terene – modeli koji ide preko gležnja i tako ga štite te daju veću stabilnost noge, a izrađeni su od visokokvalitetnih materijala te imaju vodonepropusni premaz i dobru toplinsku izolaciju. Obavite kupnju na web stranici hervis.hr.

Adidas tajice su popularne među ženama

Kada govorimo o udobnoj odjeći koju svakodnevno nosimo, tajice su svakako jedan od najpopularnijih donjih dijelova odjeće. Primat u svijetu sportske odjeće i obuće, a posebno tajica imaju Adidas tajice. Naime, one se ističu iznimnom udobnošću i funkcionalnošću zbog čega su prikladne za nošenje kako tijekom izvođenje raznih tjelesnih aktivnosti poput odlazaka u teretanu, tako i tijekom svakodnevnih šetnji i obavljanja obaveza.
Osim toga Adidas tajice poznate su po svom modernom izgledu zbog kojeg se izvrsno kombiniraju s brojnim odjevnim predmetima. Zbog svega navedenog ne čudi da je cijeli svijet poludio za Adidas tajicama i da je njihova prodaja konstantno na vrhuncu.

Adidas tajice

Eco-friendly tajice

Jedan od najpopularnijih modela Adidas tajica su Adidas High rise 3-stripes tajice koje su najprimjernije za nošenje tijekom treninga. Ovaj model primjeren je za razne sportove i aktivnosti poput:
• Kick boxa
• Joge
• Gimnastike
• Svih vrsta treninga u teretani
• Treninge kod kuće
Osim iznimne udobnosti i funkcionalnosti, ove Adidas tajice odlikuju se i visokokvalitetnom izradom od materijala koji korisnicima osigurava svježinu tijekom treninga što ga uvelike olakšava. Također, na ovim Adidas tajicama postoji i skriveni unutarnji džep u koji možete staviti svoj mobilni telefon i na taj način tijekom treninga slušati omiljenu glazbu, kao i staviti iskaznicu za teretanu ili pak novac ukoliko u njima idete u šetnju ili kupnju.

Još neke karaktestike ovog popularnog modela tajica

Visoki struk koji imaju ove tajice korisnicima omogućuje da ih kombiniraju s velikim brojem drugih odjevnih predmeta. Uz to, činjenica da su napravljene od primegreen recikliranih materijala (89% reciklirani poliester, 11%) elastin koji omogućuju ostvarivanje odličnih rezultata tijekom svakog treninga samo je razlog više da se odlučite za njih. Neke od ostalih karakteristika ovih Adidas tajica su:
• Fitted fit model zbog kojih dodatno ističu svaku figuru
• Dužina od 7/8
• 3 linije duž bočnih strana koje doprinose njihovoj fleksibilnosti i stabilnosti
• Duboki elastični pojas
• Prozračnost