Arhiva kategorije: kuća

Hladnjaci stvoreni za vaše kućanstvo

Dobar hladnjak pomoći će vam da lakše čuvate namirnice i pri ruci imate hladno piće. Ipak, ponekad je u moru različitih opcija i detalja teško znati što vam treba a što ne, a kako je kupnja hladnjaka investicija, važno je prije kupnje biti informiran i upoznat sa svim opcijama koje se nude.

hladnjakMaksimalno iskoristite prostor

Postoji nekoliko vrsta hladnjaka koje možete nabaviti za svoj dom. Klasični hladnjaci s jednim vratima najbolja su opcija za kuhinje u kojima nemate mnogo prostora. Ipak, ako u domu nemate zamrzivač, onda je dobro umjesto klasičnog odabrati kombinirani hladnjak, koji zamrzivač ima u gornjem ili donjem dijelu.

French door hladnjaci odlična su ideja za veće kuhinje. Ovakvi hladnjaci su širi od klasičnih, jer se dio hladnjaka skriva iza krilnih vrata. Kod takvih hladnjaka zamrzivač je većinom na dnu, i to u obliku ladice. Trebate li pak više prostora u zamrzivaču, razmislite o side-by-side hladnjacima. Ova vrsta hladnjaka ima krilna vrata – na jednoj strani se nalazi hladnjak, dok je na drugoj zamrzivač. Kod ove vrste hladnjaka ipak na umu treba imati kako je prostor za pospremanje hrane u odjeljcima relativno mali s obzirom na dimenzije hladnjaka.

Kapacitet i učinkovitost

Osim dimenzija hladnjaka, važno je u obzir uzeti i njegov kapacitet, koji se mjeri u litrama. Najbolje je orijentirati se prema broju ukućana koji će se koristiti istim hladnjakom. Prevelik hladnjak mogao bi stajati prazan i nepotrebno trošiti energiju za grijanje, dok će onaj prepunjen trošiti više energije za hlađenje.
Generalno govoreći, kapacitet do 150 l dovoljan je za dvoje ukućana. Za kućanstva do 4 osobe biti će dovoljan hladnjak do 200 l, dok je za veća kućanstva potrebno potražiti hladnjake od 250 l. Obratite također pozornost i na energetsku učinkovitost, jer tako znatno možete smanjiti troškove i potrošnju električne energije hladnjaka. Ipak, imajte na umu da bolji energetski razred često znači i veću cijenu hladnjaka.

Smart televizori otvaraju vrata novim vrstama zabave

Sve je veći broj proizvoda oko nas danas koji se nazivaju pametnima – od pametnih telefona, koji su prvi doživjeli veliku popularnost, danas je moguće umrežiti gotovo cijelu kuću. Jedna od najnovijih popularnih pametnih proizvoda koji se mogu pronaći danas su televizori, koji nam omogućuju da na potpuno novi i mnogo jednostavniji način uživamo filmovima i video materijalima.

Smart televizori

Prednosti smart televizora

Smart televizori imaju mnoge prednosti nad klasičnim televizorima na koje smo navikli. Osim programa koje možete uhvatiti prijemnikom ili pak kabelskom, smart televizori pružaju mogućnost spajanja na Internet, što znači da preko njih možete koristiti i usluge Internet televizije i prikaza on demand, kao što ih nude Netflix, Hulu, HBO i mnogi drugi. Uz to, mnogi smart televizori takoðer imaju ugraðen i preglednik, kojim možete surfati internetom, a osim toga postoje i razne dodatne aplikacije za smart televizore poput one za gledanje YouTube videa, korištenje Facebooka, Twittera i sličnih društvenih mreža. Neki smart televizori takoðer nude mogućnost spajanja s mobitelom putem WiFi mreže. Tako lakše možete pretraživati razne stvari na internetu, odabrati željeni video i gledate ga na zaslonu smart televizora. Time je korištenje smart televizora maksimalno olakšano za sve vaše potrebe.

Razmislite prije kupnje

Ipak, u moru dobrih strana, smart televizori imaju i svoje negativne strane. Prije svega, danas je na tržištu mnoštvo različitih smart televizora, a svaki proizvoðač većinom je razvio svoj operacijski sustav za smart televizor. To u konačnici znači da se korištenje i mogućnosti koje smart televizor ima mijenjaju od proizvoðača do proizvoðača, ali i da nisu svi smart televizori kompatibilni sa svim pametnim telefonima. Neki smart televizori takoðer su usko vezani uz Internet, bez kojeg ne mogu prikazivati niti jedan program, što je veliki problem za sve koji žive u područjima sa sporim internetom i slabim signalom, te je svakako nešto na što trebate obratiti pozornost pri kupnji.

Bijela kuhinja za eleganciju

Mnoge mlade obitelji jedva čekaju trenutak kada će postati vlasnikom svoje prve kuće ili prvog stana. U slučaju da grade kuću ili u slučaju da kupe stan u novogradnji, susret će se s još nekim važnim odlukama, koje se tiču samog ureðenja. U takvim slučajevima, morat će kuću ili stan u potpunosti opremiti. Iako to djeluje vrlo zanimljivo i jednostavno, u praksi ipak nije tako. A najveći problem često predstavlja vrlo veliki asortiman namještaja u trgovinama.

U trgovinama se danas može pronaći jako puno raznih komada namještaja, za sve prostorije u domu. A upravo je kuhinja prostorija koja mnogima zadaje glavobolju kada je u pitanju ureðenje. Tražite li eleganciju, možda je bijela kukuhinja ono što bi vam se moglo svidjeti.

bijela kuhinja

Elementi kuhinje

Kada se spomene bijela kuhinja, misli se na različite elemente u kuhinji. Prije svega, to su razni ormarići, ladice i ostali kuhinjski elementi. Za njih morate izabrati boju, a mnogi se odlučuju upravo za bijelu iz više razloga. Prije svega, to je vrlo elegantna boja, a ima i još jednu prednost. Na bijeloj boji se neće toliko jako vidjeti mrlje i prljavština.

Osim toga, morat ćete odabrati i boju ploče u kuhinju. Ona isto može biti bijela, izraðena od različitih materijala. No, ako ste se već odlučili za bijele kuhinjske ormariće, onda je možda bolja ideja da ploča ipak bude nešto tamnija, zbog cjelokupnog dojma.

Izrada kuhinje po mjeri

Ako je bijela kuhinja ono što tražite, a u salonima s namještajem ne možete pronaći onu idealnu varijantu, ne očajavajte. Uvijek se za pomoć možete obratiti nekoj tvrtki ili stolaru koji rade namještaj po mjeri. Tada možete točno precizirati koje materijale želite, koje dimenzije i slično.
Na taj način možete dobiti upravo onakvu bijelu kuhinju kakvu ste zamišljali, koja će točno odgovarati dimenzijama vašeg novog doma.

Neka gosti budu zadovoljni kuhinjom u vašem apartmanu

Turizam u Hrvatskoj je mnogima donio odličan posao u obliku iznajmljivanja apartmana, kuća ili vila. Turista je svake godine sve više, a neki hrvatski gradovi su već poznati u svijetu kao odlične turističke destinacije. Naravno, turizam povezan s obalom Jadranskog mora je najpopularniji, ali sve više jača i kontinentalni turizam.

Bilo kako bilo, svi koji su se odlučili baviti turizmom u obliku iznajmljivanja nekretnina, morali su uložiti novac u obnovu ili su u potpunosti sagradili i opremili nove prostore. Gostima koji odsjedaju u apartmanima vrlo važna je opremljenost kuhinje. Kuhinje za apartmane tako moraju biti opremljene svih potrebnim stvarima kako bi gosti mogli u njima pripremati svoje obroke.

Kuhinje za apartmane

Razne vrste kuhinja

Kuhinje za apartmane se kupuju ovisno o tome koliko mjesta imate. Ako imate neki manji apartman, onda je potrebno kupiti kuhinju nešto manjih dimenzija, kako vam ne bi zauzela previše dragocjenog prostora. Imate li pak nešto veću površinu, kuhinje za apartmane mogu to slijediti te mogu biti puno veće.

Osim samog namještaja, bitno je da kuhinje za apartmane budu odlično opremljene svim potrebnim ureðajima i sitnim dodacima. Neophodni su štednjak ili kombinacija pećnice i ploče za kuhanje, frižider. Dodatni plus su svakako perilica suða, mikrovalna pećnica, kava aparat i slični dodaci koji bi gostima mogli biti korisni.

Opremljenost ostalim sitnicima

Kuhinje za apartmane osim svih potrebnih ureðaja moraju biti opremljene i svim ostalim sitnicama koje možete pronaći u bilo kojoj drugoj kuhinji. Pod time se misli na razne vrste posuða (lonce, tave itd.) koje će gosti koristiti za pripremu hrane, razne vrste pribora za jelo (tanjuri, noževi, viljuške, žlice itd.), kuhinjske krpe itd. Uglavnom, ako niste sigurni što biste sve trebali postaviti u svoju kuhinju u apartmanu koji ćete iznajmljivati, jednostavno pogledajte što sve imate u vlastitoj kuhinji. Sve ono što je vama potrebno, zasigurno će dobro doći i vašim gostima.

Gaming stolice za veći doživljaj igranja

Provodite li puno vremena pred računalom, posebno prilikom igranja video igara, zasigurno ste se već susreli s čestim problemom, bolnim leðima. To i ne čudi, s obzirom da zbog dugog položaja sjedenja, mišići leða su napeti i dugotrajna izloženost tom položaju nikako nije dobra.

Mnogi za sjedenje pred računalom koriste klasične uredske stolice. Iako su one na prvi pogled dobar izbor, dugotrajno sjedenje na njima zasigurno će dovesti do bolnih leða. Upravo zbog toga, svim igračima i onima koji sjede dugo vremena pred računalom se preporučuju gaming stolice.

Gaming stolice za veći doživljaj igranja

Nenadmašna udobnost i prilagoðavanje

Gaming stolice svojim izgledom možda podsjećaju na neke modele uredskih stolica, no u mnogočemu se od njih razlikuju. Prije svega, pružaju puno stabilniji polažaj za sjedenje koji je više anatomski, odnosno vaše tijelo će biti u prirodnijem položaju. S druge strane, gaming stolice se mogu prilagoðavati na puno više načina nego bilo koje druge stolice.

Uz klasično podeševanje po visini, imate mogućnost podešavati ih u svim smjerovima. Takoðer, možete posebno podešavati i naslon za glavu. A sve s ciljem kako biste sjedili u najprirodnijem položaju te kako nakon dugog sjedenja ne biste osjećali nikakve bolove.

Veliki izbor u trgovinama s namještajem

Tražite li gaming stolicu, veliki izbor moći ćete pronaći u trgovinama Harvey Norman. Mnogi modeli su izgledom vrlo atraktivni te će vam odlično pristajati u prostor. Cijenom se mogu dosta razlikovati, a svakako je najbolji način za odabir isprobati je u trgovini. Ukoliko već točno znate koji model vas zanima, onda je možete potražiti i online.

Postoje brojne web trgovine koje vam nude namještaj i razne dodatke, poput gaming stolica. U takvim web trgovinama se često može pronaći i puno povoljnija cijena nego u lokalnim trgovinama. Jedino što ćete ipak morati pričekati neko vrijeme dok vam odrabrana gaming stolica ne stigne na kućnu adresu.

Perilice suða pomažu vam u kućanskim poslovima

Pranje suða mnogima je jedan od najomraženijih svakodnevnih kućanskih poslova – pogotovo ako se u kućanstvu često kuha. Upravo radi toga, perilice suða postala su gotovo nezaobilazan dio svake kuhinje, jer smanjuju broj kućanskih poslova i olakšavaju vam održavanje reda u kuhinji.

Tipovi perilica suða

Tražite li perilicu suða, važno je prije svega da se informirate o tome koje se sve opcije nude na tržištu. Samostojeće perilice suða najpopularnija su opcija jer ih se bez problema može uklopiti u bilo koju kuhinju. Ugradbene i integrirane perilice ugraðuju se u predodreðeno mjesto u kuhinji, a jedina razlika je u tome što kod integriranih perilica suða upravljačka ploča nije vidljiva, već cijela perilica izgleda kao kuhinjski element. Na kraju, tu su i stolne perilice suða, koje imaju mali kapacitet, ali su veoma fleksibilne i lako prenosive.

Perilica suða

Dovoljan kapacitet

Perilice suða razlikuju se u kapacitetu, koji se broji u broju standardiziranih setova posuða za jelo koji u nju mogu stati. Odabir odgovarajućeg kapaciteta veoma je bitan, jer ćete kod perilica prevelikog kapaciteta morati čekati da se ona u potpunosti napuni, što može trajati, ili pak prati posuðe u polupraznoj perilici suða. A s druge strane, kod perilica premalog kapaciteta morati ćete suðe prati prečesto.

Kapacitet klasičnih perilica suða u prosjeku je izmeðu 8 i 15 kompleta posuða, pa možete računati na dva do tri kompleta po osobi u kućanstu, no planirate li u perilici prati i tave ili lonce, svakako taj broj povećajte još malo.

Podesive košare

Izvlačne košare u perilicama suða često dolaze sa rezerviranim mjestima za različite vrste posuða – tanjure, čaše, zdjele, pribor za jelo. Ipak, pogotovo ako u perilici suða planirate prati veće posuðe, podesive košare sa zidovima koji se mogu spustiti ili maknuti biti će vam od velike važnosti, jer će vam omogućiti da veće posuðe slažete kako vam najviše odgovara.

Lijepe i moderne kuhinje

Dobro osmišljena kuhinja može vam značiti mnogo kada krenete spremati obroke, bez obzira radi li se on za cijelu obitelji ili jednu osobu. Pametan razmještaj glavnih točki u kuhinji i dizajn s mnogo svjetla i prostora za pospremanje učinit će kuhanje lakšim i zabavnijim.

Glavne točke kuhinje

Tri su glavne točke kuhinje – pećnica i štednjak, sudoper i hladnjak. Kada ih postavljate u kuhinju, poželjno je da točke meðusobno čine trokut te da izmeðu njih postoji dodatan prostor za odlaganje. Imate li odvojenu pećnicu i štednjak, pripazite na prolaznost u kuhinji kada je pećnica otvorena, pogotovo ako je podignuta od poda. Takoðer, imajte na umu kako za hladnjak nije dobro ako se nalazi preblizu štednjaka i pećnice radi grijanja tijekom rada.

kuhinje

Razmislite o instalacijama

Ako ne preureðujete već postojeći prostor, nego dizajnirate kuhinju od nule, jedna od najbitnijih stavki koja će vam uvelike ograničiti mogućnosti je mjesto gdje se nalaze instalacije. Za sudoper i perilicu posuða važan vam je odvod i dovod vode, za hladnjak je najbitnija blizina utičnice, dok je za štednjak i pećnicu osim struje i plina takoðer neizostavna i napa. I to pogotovo ako imate otvoreni koncept prostora u kojemu je kuhinja spojena s blagovaonom i boravkom. Stoga je već u početku veoma važno početi s planiranjem kuhinje!

Moderan dizajn

Lijepa i moderna kuhinja nešto je što svi žele u svojem domu. Ipak, bez obzira na trendove, u obzir morate uzeti veličinu i mjesto na kojemu se kuhinja nalazi, kako biste želje mogli prilagoditi mogućnostima i ograničenjima koji vam se predstavljaju. Koji god stil ureðenja odaberete, svakako u svojoj kuhinji stvorite dovoljno prirodnog i umjetnog svijetla, kako bi lakše kuhali, ali i kako bi kuhinja izgledala veće. Poslužite se i ambijentalnim osvjetljenjem koje će stvoriti ugodnu atmosferu u prostoru i može vam poslužiti kada samo na kratko trebate kuhinju, recimo, kada prije spavanja idete po čašu vode ili ponoćni zalogaj.

hladnjak

Hladnjaci održavaju hranu svježom

Hladnjak je nezaobilazan dio svake kuhinje, koji je od pogotovo velike važnosti tijekom toplog dijela godine. Dobro odabran i kvalitetan hladnjak biti će vam veoma važan pomoćnik prilikom svakodnevnog kuhanja.

Dobar odabir

Kapacitet hladnjaka veoma je bitna informacija koju svakako morate imati na umu kod odabira. Ipak, uz to važno je takoðer promisliti i o tome želite li samostojeći ili ugradbeni hladnjak – iako je razlika samo kozmetička, ugradbeni hladnjaci nude nešto manji izbor dimenzija, što bi vas moglo ograničiti u potrazi. Na kraju, važno je promisliti o tome želite li kombinirani hladnjak, odnosno hladnjak koji u gornjem ili donjem dijelu ima i zamrzivač. Ova vrsta hladnjaka zgodna je jer vam omogućuje brz pristup svim zamrznutim namirnicama koje vam mogu trebati, no s druge strane znači manje prostora za hlaðenje u hladnjaku.

Pomoćne funkcije

Osim samog kapaciteta, kod potrage za hladnjakom veoma je bitno da obratite pozornost i na dodatne funkcije, one bi vas mogle spasiti od mnogih neugodnosti. Funkcije poput sprječavanja nakupljanja leda i podesivih polica danas su dio gotovo svakog hladnjaka, dok mnogi takoðer nude i ladice ili kutije za voće i povrće posebno programirane za održavanje njihove svježine. Takoðer mnogi hladnjaci dolaze sa sustavima antibakterijskih filtara koji pomažu u održavanju higijene i sprječavaju nastanak neugodnih mirisa u hladnjaku.

Vrste hladnjaka

Za koju ćete se vrstu hladnjaka odlučiti prije svega ovisi o tome koliko prostora imate na raspolaganju. Općenito, hladnjaci s jednim krilom za zamrzavanje najčešće ga imaju na dnu ili vrhu, ako se radi o kombiniranim hladnjacima. Nešto širi dvokrilni hladnjaci najčešće dolaze s odjeljkom za vodu i led na jednom krilu, a dio za zamrzavanje najčešće imaju pri dnu – često u obliku ladice. Odlučiti se možete i za ugradnju rashladnih ladica, koje su odlična dopuna hladnjacima, u kojima možete hladiti manje namirnice ili, na primjer, vina.

Čitajte više

udobne stolice

Udobne stolice u cijelom domu

Sjedeća garnitura veoma je važan dio doma. Ipak, kada biramo sjedeću garnituru najčešće razmišljamo o sofama, foteljama i tabureima, a često mnogo manje pozornosti dajemo stolicama. Lijepo ureðena blagovaona, funkcionalna i udobna radna soba ili pak simpatičan kutak za čitanje mnogo će bolje izgledati ako za njih odaberete simpatične stolice!

Blagovaona

Stolice su najvažniji dio blagovaonice uz dovoljno velik i čvrst stol. Birate li stolice za blagovaonicu prije svega razmislite o tome u kojem ćete stilu urediti blagovaonu jer stol i stolice trebali bi si meðusobno odgovarati u stilu i izgledu. Ako u svojoj blagovaonici nemate mnogo prostora, izbjegavajte stolice s naslonima za ruke, s obzirom da oni dodaju dodatnu širinu stolicama. Uz to, radije se odlučite za stolice s manjim naslonom, jer one u manjim prostorima neće izgledati preveliko i vizualno zakrčiti prostor.

Radna soba

Dobra stolica veoma je bitan dio svake radne sobe. Uredska stolica mora vam pružiti dovoljno potpore u leðima, kako biste izbjegli bolove nakon dugog sjedenja. Podesiva visina stolice takoðer se preporuča, pogotovo ako radnu sobu koristi više ljudi ili u njoj imate više radnih površina različitih visina. S druge strane, dodatci poput mogućnosti naginjanja i podešavanja razine naslona za leða pomoći će vam postići dodatnu udobnost tijekom rada.

Simpatični dodatci

Imate li već set stolica u svom domu kojima je potrebno osvježenje, simpatičnim dodatcima lako možete postići veoma zanimljive efekte. Navlake za stolice čest su odabir, jer štite stolice od prljanja, lako se skidaju, peru i mijenjaju, što znači da možete imati više setova pogodnih za razne okolnosti – od blagdana i svečanosti do svakodnevnih prilika. Dodatni jastučići za stolice sjedenje mogu učiniti mnogo udobnijim, pogotovo ako vaše stolice nemaju meko sjedište, no osim toga oni takoðer mogu pružiti dodatnu zaštitu od prljanja, koja je od velike pomoći ako u kućanstvu imate djecu ili kuće ljubimce!

Udobne stolice u Harvey Norman.

Perilice suđa vrijedan su pomoćnik u kuhinji

Osim ako niste zagriženi ljubitelj pranja posuđa, perilice suđa vjerojatno su već postale dio vaše kućne bijele tehnike. Ušteda novca i vremena samo je dodatan plus činjenici da smo uz perilicu suđa odriješeni tog često omraženog posla. Ako u svom životu još nemate perilicu suđa – ili svojom niste zadovoljni – evo nekoliko savjeta o tome na što pripaziti pri kupnji.

Kapacitet

Kapacitet perilice suđa mjeri se u broju kompleta posuđa koje ona može oprati odjednom – jedan komplet sadrži sve što je (u prosjeku) potrebno za serviranje i jelo za jednu osobu. Ovisno o veličini, perilice imaju kapacitet od 6 do 15 kompleta. Važno je da odaberete perilicu odgovarajućeg kapaciteta jer ako se perilica napuni prebrzo, morat će raditi češće, no ako je prevelika trebat će joj duže vrijeme da se napuni ili će raditi poluprazna, čime se nepotrebno troši struja i voda.

Pomivalni stroj

Podesivi pretinci

Iako se kapacitet perilice suđa mjeri u kompletima u koje se ne ubrajaju lonci i tave, i oni se mogu prati u njima. Ipak, imate li naviku često prati takve veće komade suđa, obratite pozornost na pretince. Pretinci u perilici suđa najčešće dolaze podešeni za odlaganje tanjura, čaša i manjih posuda, u koje je ponekad teško staviti veće lonce i tave. Zato potražite podesive pretince u kojima se odjeljci za tanjure mogu maknuti ili polegnuti, kako biste oslobodili prostor za ostalo posuđe.

Buka

Perilice suđa najčešće se nalaze u kuhinji, koja je često u srcu zajedničkog prostora. Stoga je važno posvetiti pažnju na razinu buke koju perilica proizvodi tijekom pranja, bez obzira običavate li je paliti po danu ili noći. Ako vam je razina buke bitan faktor, obratite pozornost na glasnoću, koja ne bi trebala prelaziti 55 decibela, ili pak pokušajte u svom domu pronaći mjesto na koje možete postaviti glasniji model kako vam perilica ne bi smetala dok radi.

Provjerite ponudo na stranici harveynorman.hr.