Arhiva kategorije: Odjeća

Primitivni počeci odjeće

U svojim počecima odjeća je služila isključivo kao pokrivalo za intimne dijelove tijela te u svojstvu zaštite tijela od različitih nepogodnih vremenskih uvjeta poput hladnoće. Za razliku od danas kada se odjeća izrađuje od velikog broja umjetnih materijala, ona se u prošlosti izrađivala isključivo od prirodnih materijala poput kože, krzna i lana.
Vremenom su se proizvodnja i prodaja odjeće razvile te se odjeća počela izrađivati i od novih, umjetnih materijala poput sintetike, umjetne kože, viskoze i slično kako bi se proizvodnja ubrzala i povećala te kako bi odjeća mogla odolijevati svim modernim zahtjevima odijevanja. Također, s vremenom su različite vrste odjeće, odnosno odjevnih predmeta postale sve traženije. Zbog toga je došlo i do ekspanzije tvrtki koje se bave proizvodnjom odjeće koje su mogle ponuditi jeftiniju, a kvalitetnu odjeću.

odjeća

Raznovrsnost odjeće

Razvojem industrije i otkrivanjem novih materijala za izradu odjeće te potrebama tržišta, započela je izrada različitih vrsta odjeće koja se danas dijeli na:
• Odjeću za van (jakne, kaputi, baloneri, bomber jakne, kožne jakne, traper jakne, mantili, bunde, prsluci, sakoi)
• Sportsku odjeću (trenirke, tajice, sportske hlače i majice)
• Elegantnu odjeću (haljine, suknje, kombinezoni, odijela)
• Odjeću za kupanje (kupaći kostimi, parei, ogrtači)
Vremenom su se tvrtke koje proizvode odjeću specijalizirale za točno određenu vrstu odjeće, dok je kod brojnih danas popularnih high street tvrtki moguće pronaći sve vrste odjeće. Takav pristup kupcima je uvelike olakšao kupovinu odjeće i vrijeme provedeno u kupnji. Tako su na jednom mjestu mogli pronaći sve što im je trebalo od haljine za svečane prilike, preko poslovne odjeće, haljina i parea za plažu pa sve do jednostavnih i klasičnih komada poput traperica i majica.
Svakako je važno napomenuti kako je kvaliteta takve odjeće, posebno kod pristupačnih high street proizvođača u većini slučajeva nešto slabije kvalitete nego kod onih koji su se specijalizirali za primjerice sportsku odjeću. Odječo možete kupiti ovdje.

Udobnost prije svega

Kada govorimo o udobnosti i udobnoj odjeći, prva asocijacija su trenirke i tajice. Naime, tajice su donji dio sportske odjeće za kojim su poludjele brojne korisnice diljem svijeta, a razlog tome je svakako i činjenica da pristaju svim oblicima i građama tijela, a istovremeno su i iznimno udobne.
Ipak, postoje neka osnovna pravila prema kojima biste trebali birati tajice s obzirom na svoj tip građe, a koji su to donosimo u nastavku.

Važni parametri za izbor tajica

Kao što je prethodno navedeno, iako pristaju svima, dobro je tajice birati prema određenim kriterijima kako bi istaknule sve dobro, a sakrile ono što ne želite pokazivati. Neki od navedenih parametara su:
• Veličina – neprikladna veličina tajica može uzrokovati optičko skraćivanje ili širenje tijela
• Model – modeli s visokim strukom primjerice ne stoje niskim osobama, dok visokima iznimno laskaju
• Gustoća – gustoća kao karakteristika također doprinosi optičkim iluzijama
• Boja – crna boja će doprinijeti optičkom sužavanju tijela
• Materijal izrade – visok postotak elastina u tajicama doprinosi sužavanju tijela, dok kod pamučnih modela nije slučaj

Tajice

Savjeti za ljubitelje tajica

Osim navedenih parametara za odabir tajica je dobro slijediti i neke općenite savjete poput onih da osobe s jačim bokovima i bedrima trebaju birati tajice crne boje koje prekrivaju nožne članke. Također bi njihova gustoća trebala biti nešto veća, dok osobe s tanjim nogama trebaju birati tajice s uzrocima. Neki od ostalih savjeta su:
• deblje noge odlično ćete suziti odabirom tajica s kožnim zakrpama na bokovima i tajicama s kombinacijom tkanina
• gornji dio trbuha dobro kamufliraju tajice s visokim strukom
• tajice uvijek uklopite s ostatkom modne kombinacije
• tajice s većim postotkom elastina omogućuju vitkiji izgled nogu, dok one bez elastina optički čine noge debljima
• traper tajice birajte samo ukoliko imate skladnu figuru tijela, odnosno figuru takozvanog pješčanog sata
• ukoliko imate kraće noge birajte tajice koje prekrivaju nožne zglobove

Tkanina je važna

majice

Iako prilikom odabira majice mnogi puno veću pozornost posvećuju tome kako ona izgleda, koje je boje i kakav print ima, puno je važnije posvetiti se odabiru majice koje su izrađene od dobre i kvalitetne tkanine.
Naime, vrsta tkanine od koje je majica napravljena uvelike utječe na to hoćete li se i koliko znojiti tijekom nošenja te hoćete li se osjećati dobro. Ukoliko želite prevenirati znojenje i neugodne mirise, onda izaberite majicu od pamuka koja će vašem tijelu pružati prozračnost, a vama sigurnost.

Različiti krojevi za različite figure

Prilikom odabira majice vrlo je bitno odabrati i primjeren kroj. On se bira s obzirom na konstituciju tijela pa tako razlikujemo:
• V izrez – optički smanjuje prsa
• uski V izrez – preporuča se skladno građenim ženama srednje velikih prsa
• široki V izrez – preporuča se ženama s većim prsima
• visoki okrugli izrez – povećava prsa
• lađa izrez – preporuča se ženama s manjim prsima

Majicom naglasite figuru

Osim materijala i izreza, za izbor idealne majice vrlo je važan i kroj koji je vrlo često i naznačen na etiketama majica. Ukoliko imate lijepu figuru, preporuča de da odaberete majice slim fit kroja koje su blago strukirane i koje će naglasiti skladnu figuru. Ukoliko želite prekriti nesavršenosti, tada birajte majice ravnog kroja, a umjesto klasične košulje odaberite polo majicu s pamučnim ovratnikom.

I boje sudjeluju u optici

Iako je mnogima nepoznato, boje i printevi također sudjeluju u stvaranju optičkih iluzija i otkrivanju nesavršenosti zbog čega je važno pažljivo birati majice kako ne biste vizualno povećali gornji dio tijela.
Kada govorimo o uzorcima, ukoliko imate jača prsa i šira ramena, važno je birati majice sa što sitnijim uzorkom ili pak s animal printom čiji će nepravilni oblici doprinijeti tome da se linije vašeg tijela manje vide. Kod boja je važno znati da boje hladnijeg spektra optički sužavaju gornji dio vašeg tijela što vrlo lako možete provjeriti ukoliko probate obući majicu plave i žute boje, isti model majice, u dvije različite boje imat će potpuno različit vizualni efekt ukoliko imate veća prsa.

Od lišća, preko kože do igle

Odjeća ili odjevni predmet u svojoj povijesti je kreirana prvenstveno kao predmet za zaštitu čovjekovog tijela od klimatskih i ostalih utjecaja (zimi se nosi toplija, deblja i tamnija odjeća kao zaštita od hladnoće, dok se ljeti nosi kraća, laganija, prozračnija i svjetlija odjeća koja odbija sunčevu svjetlost i lakše propušta zrak). Prva odjeća izrađena je od prirodnih materijala kao što su koža, krzno, lišće i trava te je imala vrlo jednostavne oblike.

Prvom odjećom smatra se odjeća od kože i krzna koja potječe iz kamenog doba, a izrađivala se tako da je čovjek lovio i ubio životinju (medvjeda, vuka, lisicu), potom skinuo krzno sa životinje i sušio ga te uz krajeve bušio rupe uz pomoć oštrog kamena ili kosti i u njih uvlačio vrpce ili trake načinjene od kore drveta. Ovakav postupak bio je preteča šivanju kakvo danas poznajemo. Prva igla pojavila se prije 30 000 godina kada se odjeća počela šivati na način koji danas poznajemo.

Odjeća

Zašto su se ljudi počeli odijevati?

Velik broj dijelova odjeće, odnosno odjevnih predmeta nastao je zbog zaštite tijela, no neki drugi dijelovi nastali su zbog magičnih utjecaja (za izvođenje religijskih obreda), estetskih utjecaja (ukrašavanje tijela komadima krzna za posebne prilike), ali i pod utjecajem radnih aktivnosti (radne uniforme za primjerice vatrogasce, policiju, vojnike i slično). Isto tako, jedan od prvih razloga nastanka odjeće je osjećaj stida koji se pojavio kod ljudi. Sve navedeno navodi nas na zaključak kako na nastanak odjeće i odijevanje utječu mnogi čimbenici poput običaja, kulture, tehničkoj napretka, ali i društvenog položaja ljudi.

Vrste odjeće

Posebno danas postoji velik broj odjevnih predmeta pa tako i njihova podjela na:

  • gornju odjeću (kaput, prsluk, ogrtač, bunda, jakna, pelerina, džemper, bluza, haljina, kostim, kabanica)
  • donju odjeću (gaće, gaćice, potkošulja, podsuknja, kombine, grudnjak, noćna košulja, pidžama)
  • pokrivala za glavu (kapa, šubara, fes, rubac, klobuk, šešir)
  • obuća (visoke i niske cipele, kratke i duboke čizme, opanci, kaljače, sandale, natikače, papuče)
  • ostali modni dodaci (čarape, obojci, rukavice, kravata, šal)

Bez straha od sunca sa kapom šiltericom

Ljeto je doba kada obožavamo uživati u suncu, bilo da se radi o vožnji rola, bicikla ili šetnji, odmaranju uz plažu ili istraživanju novih turističkih destinacija. Ipak, bez obzira odmaramo se mi ili ne, sunce nikada nije na odmoru pa se zato veoma važno pravilno zaštititi od njega. Zaštita za glavu uvijek je dobrodošla, a ako tražite pokrivalo za glavu uz koje možete uživati u raznim aktivnostima, onda su kape šilterice pravi izbor za vas!

Za male i za velike

Kapa šilterica jedan je od najpopularnijih dodataka za zaštitu od sunca – bez obzira na dob, spol i stil, sve nas povezuje ljeti. Postoji mnoštvo različitih modela kape šilterice, ovisno o obliku kape, šilta i dodacima koji se na nju mogu staviti, no ako ste pod jakim ljetnim suncem svaki od tih modela može vam pomoći zaštititi glavu od sunca!

Savršeno udobnoKapa šilterica u isti boji kao i majica djevojke

Što se funkcionalnosti tiče, glavni cilj kod odabira kape šilterice je odabrati pravu veličinu. Kada je stavite na glavu, ona vas ne bi smjela pritiskati na čelu ili potiljku, jer ćete tijekom vremena početi osjećati glavobolju. Na sreću, većina kapa šilterica dolazi s pomičnim dijelom na potiljku na kojemu možete namjestiti širinu kape šilterice i time smanjiti pritisak na glavu dok ju nosite.

Zaštita od sunca

Kapa šilterica vašu glavu od sunca štiti na dva načina. Prije svega, ne dopušta direktno udaranje sunca u vaše tjeme, a uz to stvara i sjenu na vašem licu. Stoga kod kupnje birajte kape šilterice koje su napravljene od materijala svijetlih boja, koje smanjuju zagrijavanje glave, a izbjegavajte kape šilterice koje su u cijelosti ili dijelom napravljene od mrežastih materijala. Uz to, provjerite mogu li se na kapu šiltericu dodati dodatci poput štitnika za vrat u obliku marame koja se može prikvačiti na stražnji dio kape šilterice kako bi prekrila stražnji dio vašeg vrata.

Majice – odjevni predmet bez kojega se ne može

S razvojem čovječanstva razvijala se i kultura oblačenja. U davnoj povijesti, čovjek se nije imao potrebu previše oblačiti, osim da se zaštiti od jake zime i drugih vremenskih prilika. Tada je koristio krzno i kožu od životinja oko sebe čija je prvenstvena svrha bila prehrana. Ostaci, kao što su krzno i koža i drugi dijelovi tijela, samo su se usput iskoristili. Tada se uglavnom oblačio donji dio tijela, dok su prsa i ruke bili goli. Danas je kultura oblačenja na jako visokom nivou. Moda je postala primarni način izražavanja, a majice su jedan od najučestalijih odjevnih predmeta.

Povijest razvoja majice kao odjevnog predmeta

Današnje majice nastale su od odjevnog predmeta koji se koristio u 19. stoljeću. Prvotni oblik donjeg rublja, koji je bio jednodijelni, izrezan je iz praktičnih razloga, kao što je održavanje i lakše oblačenj, na gornji i donji dio. Nosili su ga rudari i lučki radnici kao prikladni odjevni predmet za vruće radne uvjete kojima su bili okruženi. Tada je bio s ili bez gumbića.

Majice koje su bila dizajnirana u oblik kakav danas imamo, dobile su svoj oblik negdje oko 1898. Godine, oko vremena španjolsko- američkog rata i 1913. godine kada je američka mornarica počela nositi donje rublje. To je bio neki oblik šivanog pamučnog materijala koja se nosi ispod uniforme te je bila kratkih rukava. Popularnost ovog odjevnog predmeta naglo se proširila te je postalo uobičajeno za nautičare, marince, radnike u podmornicama ili drugim vrućim okruženjima da umjesto teške uniforme na koju se samo nakuplja prašina i prljavština, nose samo potkošulju.

Uskoro je ovaj oblik majice postao popularan kao donji sloj odjeće za radnike u raznim industrijama, uključujući i poljoprivredu. Majice su se tako zadržale kao dio naše kulture odijevanja jer ih je lako skrojiti, lako ju je oprati a sam materijal nije skup.

Helly Hansen je sinonim za kvalitetu

Tvrtka Helly Hansen ima vrlo prepoznatljiv logo. Izgleda kao dva slova H, jedno pored drugog te iako možda nikada niste kupili ni jedan njihov proizvod, zasigurno ste se susreli s tom tvrtkom i njihovim proizvodima. Kada su počeli s proizvodnjom, krenuli su sa tek par komada odjeće. Njihova kvaliteta vrlo je brzo propoznata te su nakon toga uslijedili mnogi drugi proizvodi, odjeća i obuća te razni dodaci koji su slijedili postavljeni standard kvalitete, pouzdanosti i sigurnosti.

Proizvodi koje Helly Hansen nudi kupcima

Neki od prvih proizvoda koje je ova tvrtka proizvela bile su jakne i hlače za vrlo zahtjevne vremenske uvjete. Materijal od kojih su ti komadi odjeće izrađeni su nepropusni, topli i jako velike izdržljivosti. On se namaće u lanenom ulju te zbog toga poprima izuzetna vodonepropusna svojstva.

Drugi proizvodi koji imaju Helly Hansen odlike kvalitete su izuzetno posebni komadi obuće, kako za sportaše, tako i za svakodnevno nošenje. Prvi par obuće bio je namijenjen jedriličarima sa posebno prijanjajućim đonom i nepropusnim materijalom kako bi bili sigurni na svojim jedrilicama. Zaista, dobra kvaliteta i pouzdanost njihovih proizvoda odjeknula je među sportašima što je ovoj tvrtki pomoglo da se širi, kao i da proširi svoj asortiman proizvoda.Tako su lansirali i svoju liniju donjeg rublja koja je također postala vrlo popularna. Proizvode i razne dodatke, poput čarapa, kapa, rukavica, itd.

Svi ovi proizvodi mogu se pronaći u mnogim trgovinama sportske opreme, ali i putem Interneta. Kupnja putem Interneta ima jednu veliku prednost, a to je da tamo možete pronaći sve modele u ponudi, što često nije slučaj u trgovinama. Tvrtka Helly Hansen također ima svoje specijalizirane trgovine gdje se mogu pronaći isključivo njihovi proizvodi. Takve specijalizirane trgovine uglavnom imaju veći izbor i nešto niže cijene pa bi bilo dobro da takvu trgovinu potražite i u svom gradu.

Pogledajte našu ponudu na Tenisice.hr.

Helly Hansen je vrlo cijenjeno ime u svijetu odjeće

Danas u svijetu ima jako mnogo proizvođača odjeće i obuće. Neki su se s vremenom istaknuli svojom iznimnom kvalitetom, neki s prepoznatljivim i i inovativnim dizajnom. Jedna od tvrtki koja se gotovo uvijek spominje u kontekstu vrlo uspješnog brenda je i Helly Hansen.

Povijest

Tvrtka je nastala u Norveškoj i osnovali su je Helly Hansen i njegova žena Margrethe davne 1877.g. Helly Hansen bio je kapetan broda i u to doba uvjeti na moru bili su vrlo teški i nije bilo dobre odjeće koja bi ljude propisno mogla zaštititi od velikih udara vjetra i kiše. Helly Hansen i njegova žena krenuli su s istraživanjem materijala koji bi bilo pogodni za takve ekstremne vremenske uvjete i došli do zadovoljavajućeg rješenja. Naime, otkrili su da namakanjem grube tkanine u lanenom ulju, tkanina poprima odlična vodootprona svojstva, a u isto vrijeme postane dovoljno mekana za izradu kvalitetne odjeće. Na temelju toga nastale su prve jakne i hlače koje su bile odlično prihvaćene i to je bio pokazatelj supružnicima da nastave dalje istraživati i proizvoditi još kvalitetnije komade odjeće.
Helly Hansen oprema danas je vrlo cijenjena među mnogim profesionalcima koji se bave skijanjem, planinarenjem, jedrenjem i sličnim aktivnostima koje zahtijevaju vrlo kvalitetnu odjeću. Njihova skijaška odjeća je posebno popularna i koristi se za iznajmljivanje u mnoštvu skijaških centara diljem svijeta upravo zbog svoje kvalitete i dugotrajnosti.

Nova revolucionarna tehnologija

Helly Hansen je dugi niz godina proizvodio vrlo kvalitetne proizvode temeljene na istoj ili vrlo sličnoj tehnologiji. No, prava revolucija koja je utjecala na daljnji tijek proizvodnje dogodila se 1949.g. Riječ je o korištenju tzv. „Helox“ tkanine koja je bila jeftina za proizvodnju, a s druge strane imala još bolja vodonepropusna svojstva te se počela koristiti za jakne i kapute. Brojni kupci brzo su uočili razliku u kvaliteti u odnosu na stare modele te je prodaja išla toliko dobro da se proizvodilo i prodavalo oko 30 000 komada svaki mjesec.

www.tenisice.hr/Helly-Hansen/

adidas tvrtka

Adidas sa vama na ribolov

Koliko puta ste do danas pomislili na to, da bih neki Adidas proizvod mogao sa vama na ribolov? Vjerojatno niti jednom, a to samo zbog toga, jer ste do danas na svim reklamama vidjeli, da se proizvodi od te tvrtke mogu koristiti za igranje košarke u dvorani ili negdje na otvorenome, nakon toga za igranje nogometa na parketu, betonu ili na velikim igralištima, kao što to čine najbolji igrači, na travnatim terenima ili na kraju krajeva, jer se proizvodi te poznate tvrtke upotrebljavaju za trčanje na maratonima, po šumama ili ne nekim drugim sličnim terenima – ali tome nije baš tako, sa njihovim proizvodima možete naravno i na ribolov.
Ribolov je sport, koji vjerojatno za mnoge ne izgleda baš najbolje sportski, ali tome i baš nije tako – i za vodom je nekad borba sa ribama jako duga, pa je tako potrebno nekoliko snage, a naravno i sportska oprema za ribolov, koja će mu omogućiti, da bih se mogao kretati što bolje i jednostavnije. Kad se znači uhvati neka velika riba, potrebno je čvrsto stajati na nogama, pa tako mogu ribolovci na sebe staviti neke odlične i udobne Adidasove tenisice, sa kojima će moći hodati uz vodu, boriti se sa ribama i dovesti ih na suho bez ikakvih problema.
Ali ako mislite, da je na ribolovu stalno neka akcija, nije tome baš tako – u trenutcima, kad na udici nema ribe, potrebno je čekanje, možda čak i tako dugo, da dođe i do spavanja. Za sve te trenutne možete kod ove tvrtke naći mnoge udobne i kvalitetne majice, trenirke, jakne, kape i druge stvari, koje će ribolovac staviti na sebe, kako bih mogao što udobnije provesti vrijeme, kad čeka na ribu. Zamislite, da bih u vrijeme, kad morate satima čekati na ribu, a ona ne uzima hranu, morali na sebi još imati stvari, koje vam se ne sviđaju ili vam nisu udobne – takav dan za vodom bio bih vjerojatno prava katastrofa i ribolovac bih prije ili kasnije pospremio stvari i otišao kući.

http://tenisice.hr/Adidas/

Zvijezde koje na sebi nose Adidas

Na tržištu se svake toliko pojavi kakva nova tvrtka, koja želi ljudima ponuditi nešto novo. Kako bih se mogli probiti na tržište, potrebnog je jako puno novca za marketing, a nakon toga je potrebno još lansirati dobar proizvod, koji neće razočarati one, koji će ga kupiti – sve to i nije baš lako. Ako ste novi, jako je teško pored tvrtki, kao što je na primjer Adidas, koji na tržištu postoji već nekoliko desetak godina, proizvodi stvarno izvanredne proizvode na svim područjima, a na kraju krajeva glavni su sponzori zvijezdama, kao što su Suarez, Messi, Bale, Rodrigez i Benzema. Svi ti igrači su nogometaši, koji igraju u svjetsko poznatim klubovima i ljudi ih obožavaju – pa logično je onda, da će kupovati proizvode, koje vide na svim tim ljudima.

Igrači koji dolaze iz Real Madrida, Barcelone i drugih velikih klubova poznati su po cijelom svijetu, pa ih tako kod Adidasa vole oblačiti i obuvati, jer ih ljudi prate svakog dana. Oni na sebi nose trenirke, kape, majice, dresove i ono što se najviše prodaje – kopačke. Ako ste i vi jedan onih, koji kupuju novu obuću za nogomet, a nemate pojma koja je najbolja, onda je sasvim sigurno najbolje pogledati zvijezde na TV ekranima što nose na sebi – oni imaju uvijek na nogama zadnje modele kopačka, koji su napravljeni po zadnjim trendovima, a što je još bitnije, napravljeni su iz najboljih materijala, koje je ta tvrtka u godini razvila.

Želite li i vi biti obučeni i obuti u najbolje sportske marke, onda ćete morati pronaći sve te stvari negdje na internetu, gdje se ih i najviše prodaje. Pored svega ovoga, moramo napomenuti i to, da su svi ti proizvodi, koji su najnoviji i koje na sebi nose svjetske zvijezde nogometa jako skupi. Ali naravno, nikad kad za takve proizvode plaćate puno nemojte zaboraviti to, da su to stvarno proizvodi koji vas neće razočarati, jer je to ono najbolje, što u nekom trenutku možete kupiti i nabaviti za sebe.

http://www.tenisice.hr/Odjeca/