Jedan ili dva operativna sustava na tabletu

Tableti koje danas možete naći na tržištu vrlo su slični mobilnim telefonima ili računalima. Naime, za rad im je potreban operativni sustav. On predstavlja jezgru svakog tableta i bez njega ne bi ništa mogli raditi. Ovisno o vrsti operativnog sustava koji imate, na tablet možete instalirati prilagođene aplikacije ili igre.

Vrste operativnih sustava

Tableti uglavnom imaju jedan od 3 najpopularnija operativna sustava, Android, iOS ili Windows. iOS je rezerviran za tablete koje proizvodi Apple, dok se Android i Windows operativni sustavi mogu pronaći na tabletima raznih proizvođača. To znači da ukoliko primjerice tablet posjeduje Android operativni sustav, na njega možete postavljati isključivo aplikacije koje su namijenjene za njega. Isto je situacija i s drugim operativnim sustavima.
Neki tableti nude i mogućnost dvostrukog operativnog sustava. To znači da ćete prilikom uključivanja moći birati koji operativni sustav želite koristiti, a moći ćete i kasnije u radu promijeniti sustav. To je odlična mogućnost za one koji žele koristiti aplikacije s oba sustava.

Specifikacije

Tableti se, osim po veličini ekrana, razlikuju i po specifikacijama. Postoje brojne specifikacije koje će biti navedene u trgovini, no najbitnije su one vezane uz unutarnju memoriju i radnu memoriju. O radnoj memoriji će ovisiti sama brzina tableta i što je ona veća, tablet će brže i stabilnije raditi. Unutarnja memorija odnosi se na prostor za pohranu aplikacija i svih ostalih sadržaja, poput fotografija, video zapisa, glazbe i ostalog. Ako planirate na tablet instalirati brojne aplikacije te ga napuniti raznim drugim stvarima, onda pazite da kupite onaj model sa što više unutarnje memorije. U suprotnom, mogli biste imati problema s nedostatkom mjesta. Jedino rješenje će u tom slučaju biti brisanje instaliranih aplikacija ili medija koje već imate na tabletu. Naravno, imajte na umu i da ako vam je tablet stalno pun gotovo do kraja, vjerojatno će i nešto sporije radite jer ću mu trebati više vremena za procesuiranje informacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.