Krenite u avanturu uz svoj MTB bicikli

Ako obožavate adrenalin i boravak u prirodi, vjerojatno ste se već okušali brdskim biciklizmom. Brzina, zabava i dobro društvo ključ su kako biste mogli uživati u brdskom biciklizmu, no prije no što se uopće možete otisnuti u prve avanture, važno je da odaberete dobar MTB bicikl, pogodan upravo za vaše želje i potrebe.

 

Različit od drugih

Pravi MTB bicikli pogodni su za razne terene, ali prije svega za vožnju po neravnim terenima, poput makadama, trave ili šume. Ono što MTB bicikle čini drukčijima od drugih prije svega je širok i grub profil gume koji omogućuje vožnju po zahtjevnijim terenima i blatu. Nadalje, MTB bicikli moraju imati snažne kočnice i prednju vilicu sa suspenzijom, a najčešće imaju amortizere sa prednje ili stražnje strane. Iako, za veoma zahtjevnu i agresivnu vožnju ili spusteve amortizeri mogu biti s obje strane.

MTB bicikli najčešće nemaju dodatke poput mačjih očiju, svjetla, zvonca i slično, pa stoga te sigurnosne dodatke morate naknadno nabaviti planirate li svoj MTB koristiti u svakodnevnoj vožnji.

Prilagodite stilu vožnje

I među različitim MTB biciklima postoji razlike, ovisno o broju amortizera, veličini gume i obliku okvira. Što se amortizera tiče, za početnike se preporučuju MTB bicikli s amortizerima naprijed ili odostraga, jer su jeftiniji, ali i jednostavniji za održavanje, a uz to i manje teže.

Važno je također odabrati i dobru veličinu okvira, koja se određuje prema visini vozača, jer okvir koji ne odgovara može prouzročiti bolove u rukama, ramenima i leđima, kao i ozljede. Veličina kotača ponajprije ovisi o načinu na koji vozite – manji kotači od 26 inča brže reagiraju na promjenu smjera, dok oni veći od 29 inča bolje prianjaju za podlogu i brži su. Zlatnu sredinu danas predstavljaju kotači od 27,5 inča, koji predstavljaju spoj najboljeg od obje vrste, pa su samim time odličan izbor za svakog početnika koji traži svoj prvi MTB bicikl.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.