O kreatinu mnogi još uvijek ne znaju dovoljno

Na tržištu suplemenata danas postoji jako mnogo različitih proizvoda. Nude se razni pripravci u obliku praha koji se može miješati s vodom, razne tablete, kapsule i slično. Najpopularniji proizvod su svakako proteini, no još proizvod se često spominje, a to je kreatin. A to je ujedno i proizvod o kojem mnogi ne znaju puno toga, osim da bi im mogao biti koristan ako se bave nekim sportom ili vježbanjem.

Kreatin se često povezuje s mišićima i obnovom energije

kreatin povećava masu mišića, sprječava umor i poboljšava performans

Kreatin kao supstanca i suplement

Kreatin se može promatrati kao supstanca i kao suplement. Kao supstanca poznat je već dugi niz godina. Nastaje u jetri kao dušični spoj pomoću kombinacije 3 aminokiseline: glicina, metionina i arginina. Najveći dio, odnosno oko 95%, se kod ljudi nalazi u mišićima u obliku tzv. fosfokreatina. Ostatak kreatina se može pronaći u jetri, mozgu, bubrezima i testisima.

Kreatin kao suplement se također koristi već neko vrijeme, no postao je dostupniji na tržištu tek od 1993.g. Tada je tvrtka Eas na tržište izbacila proizvod Phosphagen. Najveći uspjeh ipak je postigao proizvod Cell-Tech tvrtke Muscletech koja je ga je predstavila 1998.g. Nakon nje, većina tvrtki koja se bavi proizvodnjom suplemenata je u svoj proizvodni asortiman dodala i neki oblik kreatina.

Kreatin prodaje u Flexshopu.

Kreatin i njegova uloga u tijelu

Kreatin se često povezuje s mišićima i obnovom energije. Naime, mišići zalihe kreatina skladište u obliku kreatin fosfata. Glavna energija mišićima je molekula ATP, odnosno adenozin triosfat. Prilikom vježbanja i kontrakcije mišića, ta molekula se iskorištava i pretvara u ADP, odnosno adenozin difosfat. ADP se ne može koristiti za energiju pa mu je potrebna pomoć kako bi se opet pretvorio u ATP. A tu pomoć dobiva u obliku kreatin-fosfata, skrećeno CP. Stoga, najbolji način da se ATP molekula obnovi je pomoću kreatina. Kreatin relativno kratko traje pa zbog toga nije dovoljna njegova količina koja se dobije iz hrane, već ju je potrebno unositi u obliku suplemenata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.