Obuća o nama: kakve žene nose štikle?

Ne vole sve žene da nose štikle, a zanimljivo je kakve su obuću nosile uticajne žene u različitim periodima, sa štiklom ili bez? Pod štiklom se ovde podrazumevaju samo izuzetno visoke štikle.

Šezdesete i sedamdesete godine su obeležene raznim protestima, hipi pokretom, studentskim demonstracijama, feminističkim pokretima. Zato i ne čudi što su se zvale revolucionističe godine. Uglavnom, uticajne žene su tada nosile ravne cipele. Osamdesetih obuća sa visokom štiklom postaje hit, a taj trend se nastavio i do danas. Danas na važnim pozicijama u društvu, na primer, često nose visoke podpetice (srednjom se smatra šest centimetara), isto kao i pevačice. Ipak, pitanje koje se može postaviti je: zašto su žene počele u masovnom broju da nose štikle? Ili, šta to razlikuje osobe koje nose štikle i one koje ih ne nose?

Štikle

Štikle predstavljaju način da se žena izdigne, i fizički i psihički. To je zapravo neka podsvesna želja. Želja da se nešto nadomesti. To može biti mnogo toga. Nošenje obuće sa štiklom se često povezuje sa nedostatkom samopouzdanja, koje se tako nadoknađuje, na primer. Takođe, fizički izgled, visina, i sl. A verovatno se često proširi uticajem društva, pa na primer, mlađe osobe, koje ne znaju ni da hodaju u njima, i koje ne znaju zašto ih nose, ipak nose obuću sa štiklom.

Radmila Lazić je u jednom svom članku napisala svoje zapažanje da intelektualke uglavnom nose ravnu obuću. Da li se slažete sa tim?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.