Pohorje je najpoznatije po dugoj skijaškoj tradiciji

Skijanje na Pohorju ima dugu skijašku tradiciju.Već dugi niz godina, brojni skijaši odabiru upravo Pohorje kao svoju idealnu destinaciju za skijaški odmor.

Općenito o Pohorju

Planina Pohorje nalazi se na sjeveroistoku Slovenije. Omeđena je rijekom Dravom na sjeveru i Dravsko-ptujskim poljem na jugu te Dravogradom na zapadu i Mariborom na istoku. Planina je podijeljena na 4 dijela, čija imena se odnose na okolne krajeve. To su Mariborsko Pohorje, Zrečko Pohorje, Ribniško Pohorje i Slovengraško Pohorje. Upravo Mariborsko Pohorje spada u jedno od najvećih slovenskih skijališta. Većina planine pokrivena je crnogoričnom šumom koja je prekasna i ljeti kada se zazeleni, ali i zimi kada je prekrivena snijegom.

Najviši vrh je Črni vrh sa 1543m, a tek jedan metar manji je vrh Velika Kopa sa 1542m. Na trećem mjestu po visini je vrh Rogla s 1517m. Osim glavnog skijališta, Mariborskog Pohorja, dostupna su još tri skijališta: Rogla, Kope-Ribnica i Trije Kralji.

Mariborsko Pohorje

Ovo je najveće skijalište na Pohorju i zato je vrlo česti odabir mnogih skijaša. Sastoji se od 3 dijela: donji dio naziva se “Snježni stadion”, srednji “Bolfenk”, a gornji Areh. Najveći broj staza(10) nalazi se na dijelu “Snježnog stadiona”, među kojima je i najpoznatija staza Radvanje na kojoj se svake godine održava svjetsko žensko natjecanje u slalomu i veleslalomu.

Nešto manji broj staza nalazi se na “Arehu”(8), dok se na srednjem dijelu, “Bolfenku” nalaze samo četiri staze. Na tom srednjem dijelu nalazi se i staza Partizanka koja je specifična po tome što je teže dostupna nego ostale staze. Zbog toga se mnogi skijaši niti ne trude doći do nje pa nije toliko popularna. No, onim malobrojnim skijašima koji se potrude da dođu do nje je vrlo zanimljiva upravo zbog te činjenice pa u većini slučajeva gotovo da imaju cijelu stazu samo za sebe.

rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi/skijanje-i-daskanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.