Pripazite kod kupovine dječjeg bicikla

U životu svakog djeteta dođe trenutak za kupnju prvog bicikla. Kupovina prvog bicikla velika je stvar i treba birati pažljivo to je nešto što će dijete pamtiti do kraja života. Danas postoji velik izbor modela i djeca uglavnom već znaju što žele i što im je zanimljivo, ali ono što djeca zanemaruju, a odrasli moraju najviše gledati je sigurnost. Ključno za sigurnost je kupnja dječjeg bicikla koji u potpunosti odgovara visini djeteta i njegovim sposobnostima.

Kakav bicikl kupiti za dijete?

Mnoga djeca već su upoznata sa vožnjom bicikla jer su već u dobi od dvije ili tri godine vozili guralicu te su uspjeli razviti svoje motoričke vještine i ravnotežu. Takvoj djeci mnogo je lakše prijeći na pravi bicikl, jer osim samopouzdanja, razvili su i spretnost.
Unatoč tome, važno je nikada ne forsirati dijete da prijeđe na pravi bicikl, ako ono samo ne pokaže interes i spremnost. Svako je dijete posebno i neće u istoj dobi osjećati potrebnu sigurnost i samopouzdanje za vožnju. Treba biti strpljiv i dati im vremena, jer, vjerujte, baš svako dijete kad-tad nauči voziti bicikl na dva kotača. Također radi njihove sigurnosti, kako bi spriječili padove, bitno je ne kupiti preveliki dječji bicikl, čak i u želji da bicikl duže traje, jer preveliki bicikl otežat će održavanje ravnoteže i bespotrebno otežati cijeli proces za dijete. Kupnja većeg bicikla opravdana je jedino ako je vaše dijete negdje na gornjoj granici za određenu veličinu bicikla, jer djeca brzo rastu i neće biti potrebno mnogo vremena da im počne savršeno odgovarati.
Najbolja opcija prilikom kupnje dječjeg bicikla je da dijete samo sjedne na njega i ako može nogama dotaknuti tlo sa obje noge, znači da mu je bicikl odgovarajuće veličine. Bitno je i da prečka na biciklu ne ometa dijete da se dočeka na noge u slučaju pada.

U većini dućana sa sportskom opremom postoje i tablice sa dimenzijama dječjih bicikla i dobnim skupinama djeteta kako bi se olakšao odabir ako dijete nije pored vas. Nakon što su zadovoljeni svi sigurnosni kriteriji, pustite dijete da odabere boju i dizajn koja se njemu sviđa. Djevojčice obično biraju nježnije boje, dok će dječaci radije odabrati tamniju varijantu.

Dodatno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.