Pripazite pri korištenju dronova

Dronovi su uređaji koji se klasificiraju kao bespilotne letjelice. No, mnogi nisu svjesni činjenice da su dronovi, odnosno njihova uporaba, podložni pridržavanju određenih zakonskih propisa. Neki to saznaju prekasno pa ih dočeka novčana kazna.

Različiti propisi među državama

Svaka država ima svoje propise koji se tiču upravljanja bespilotnim letjelicama, ali i propise vezane uz dozvolu za snimanje. U Hrvatskoj, sve te propise možete pronaći objavljene u Narodnim novinama. Stoga biste prije nego krenete s upravljanjem dronovima trebali dobro sve pročitati i po potrebi ishoditi sve potrebne dozvole. Jer u suprotnom, prijeti vam novčana kazna.

Morate pripaziti i ako s dronovima planirate posjetiti neku drugu državu. Kao što je ranije navedeno, dronovi se ne tretiraju isto u svakoj državi. U nekoj državi ih tako možda možete potpuno slobodno koristiti te ih koristiti i za snimanje iz zraka, dok će u nekim drugim državama prije toga biti potrebno pribaviti određene dozvole.

Specifikacije

Dronovi koje možete kupiti u našim trgovinama razlikuju se u brojnim specifikacijama. Ovisno o tim specifikacijama ovisi i krajnja cijena. A cijene mogu varirati od nekoliko stotina kuna pa sve do razlike od nekoliko desetaka tisuća kuna. Naravno, oni prvi namijenjeni su za široku uporabu, dok se oni drugi uglavnom koriste u profesionalne svrhe. No, jedan podatak mnogi previde pa se razočaraju nakon kupnje. Naime, dronovi se prije korištenja moraju napuniti na struju. Taj proces punjenja može potrajati između jednog i više sati, ovisno o modelima. A mnogi tada očekuju i da će dronove nakon toga moći koristiti jako dugo. Ali to je daleko od stvarnog stanja. Napunjeni dronovi bit će funkcionalni svega nekoliko minuta, odnosno to je vrijeme koliko će im baterija izdržati. Naravno, oni najskuplji modeli imaju puno duži vijek rada, a i to je jedan od razloga njihove cijene. Zato obratite pažnju na taj podatak prilikom kupnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.