Slovenija nudi brojne prirodne ljepote

Slovenija je država na jugu srednje Europe. Graniči sa četiri države. Na istoku i jugu graniči s Hrvatskom, na sjeveru s Austrijom te na sjeveroistoku s Mađarskom. Klima je umjerena jer se miješaju alpska, sredozemna i kontinentalna.

Prirodne ljepote

Slovenija ima brojne prirodne ljepote koje dolaze posjetiti turisti iz svih krajeva svijeta. Za ljubitelje planina i planinarenja, u sjeverozapadnom dijelu nalaze se Alpe, veliki planinski masiv s najvišim vrhom Triglavom na 2864m. Slovenija je poznata i kao odlična destinacija za speleologe koji vole istraživati špilje i pećine. U pokrajini Kras nalaze se dvije veličanstvene pećine, Postojnska jama i Škocjanske jame. One su nastale u potpunosti prirodnim putem, odnosno nastale su prodiranjem podzemnih voda kroz stijene.

Poznata je izreka da su šume pluća Zemlje. Ta izreka se može itekako primijeniti na Sloveniju budući da je više od polovice površine prekrivenom šumom. Najveće zaštićeno područje u Sloveniji zauzima nacionalni park Triglav. To je jedini nacionalni park i zbog toga u njemu važi posebni režim zaštite kako se ne bi ugrozile njegove prirodne ljepote. Cijelim parkom dominira velika raznolikost flore i faune. Ovo područje krase i brojni slapovi jer u tom području se rijeka Soča ulijeva u Jadransko more i rijeka Sava se ulijeva u Dunav. Jedno od najposjećenijih mjesta u ovom nacionalnom parku je Bohinjsko jezero koje je ujedno i najveće. Oko jezera je moguće šetati te istovremeno uživati u prekrasnim prirodnim ljepota koje Slovenija nudi.

Uz Bohinjsko jezero, još jedno jezero je vrlo popularno, a riječ je o Bledskom jezeru. Jezero je okruženo šumama i planinama, a nudi još neke zanimljivosti. Na sredini jezera nalazi se jedini prirodni otok u Sloveniji, Bled, na kojem dominira crkva Marijinog Uzašašća izgrađena u 15. stoljeću. Šetnjom oko jezera i dolaskom do sjeverne obale, doći ćete do prekrasnog dvorca sagrađenog u srednjem vijeku.

http://www.rogla.eu/hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.