Arhiva oznaka: električni bicikl

Putovanje s električnim biciklom lako je i brzo

Putovanje u gradu to je teže što su uvjeti vani ljepši. Ako vas sunčane zrake pozivaju da izađete iz svoga auta, krajnje je vrijeme da pronađete novi način prijevoza i aktivirate svoje tijelo. Električni bicikl pomoći će vam da prijeđete veće udaljenosti, a istovremeno aktivirate svoje tijelo i više vremena provedete na zraku.

Električni bicikl sa malim točkovima.

Cesta, šuma ili oboje

Električni bicikli mogu se podijeliti u nekoliko skupina, no jedna od najvažnijih podjela svakako je ona prema prostoru na kojem se planirate voziti. Gradski električni bicikli savršeni su za vožnju po cesti i asfaltiranim putevima, a dolaze sa svom opremom pogodnom za vožnju po gradu. Brdski električni bicikli idealni su ako se morate voziti po raznim puteljcima i putevima u šumi i neasfaltiranom terenu, a omogućuju sigurnu vožnju čak i u teškim uvjetima. Cross bicikli pak nude spoj obje opcije, a sklopivi električni bicikli najbolja su opcija ako svoj bicikl želite moći lako ponijeti sa sobom.

Važne stavke

Osim podloge za vožnju, važno je provjeriti i još neke stavke na električnom biciklu – prije svega, važan je motor. Prema zakonima u Europi, električni bicikl koji se smije koristiti na cestama ne smiju imati motor jači od 250 W. Osim motora, obratite pozornost i na kapacitet baterije, jer vam jak motor ne znači ništa ako ga ne možete koristiti. Najbolja opcija su li-ion baterije, koje će povećati cijenu električnog bicikla, no nude najbolji omjer težine i kapaciteta.

Domet i oprema

Svaki će proizvođač uz informacije o motoru i kapacitetu baterije dati i podatak o dometu električnog bicikla. Ipak, taj podatak uzmite sa dozom opreza, jer stvarni domet vašeg električnog bicikla ovisi i o terenu po kojemu vozite, vašem stilu vožnje, težini vozača i tereta, vremenskim uvjetima, uzbrdici i mnoštvu drugih aspekata. Kao i kod drugih bicikala i kod električnih bicikala o modelu ovisi i koju ćete opremu dobiti, na primjer, blatobrane, svjetla, košaru i slično.

Električni bicikl olakšava vožnju

Uživanje u biciklizmu odličan je način za kretanje od točke A do točke B, ali i uključivanje fizičke aktivnosti u svakodnevni život. Ipak, morate li proći veće udaljenosti, vožnja bicikla može postati posao koji oduzima mnogo vremena. Ako se ne želite odreći bicikla, onda je električni bicikl odlična ideja za vas.

električni bicikl

Odaberite pravu vrstu

Električn bicikl može se pronaći u nekoliko verzija, baš kao i klasični. Gradski električni bicikli dizajnirani su za vožnju po asfalu i betonu te su savršeni za vožnju po gradu. Terenski električni bicikli stvoreni su pak za nešto izazovnije terene, poput zemljanih puteva, šljunka i trave, no mogu se koristiti i za vožnju po gradu. Na kraju, sklopivi električni bicikli savršeni su za sve koji barem dio puta moraju prijeći javnim prijevozom ili pak svoj bicikl žele sa sobom ponijeti na izlete.

Motor i baterija

Prema zakonima, električni bicikli smiju imati maksimalno 250 W snage, iako se na tržištu mogu pronaći i verzije s jačim motorima. Motor je ipak samo pomoć tijekom vožnje, pa tako za vrijeme vožnje možete birati koliko će vam motor zapravo pomagati – manje za vrijeme manje zahtjevne vožnje ili pak mnogo za vrijeme vožnje uzbrdo. Osim motora, važna je i baterija. Većina električnih bicikala ima Li-Ion baterije, koje se su manje težine, visokog kapaciteta, ali i visoke cijene. Li-Ion baterije također imaju i dugo trajanje, pa je ulaganje opravdano.

Domet bicikla i oprema

Domet električnog bicikla ovisi o tome kakvu bateriju on ima. Kod nekih bicikala bateriju je moguće puniti u vožnji pedaliranjem i kočenjem. Ipak, na domet utječe i to koji je stil vožnje, težina vozača i tereta koji se prevozi, snaga motora koja se koristi u vožnji i podlozi na kojoj se vozi. Oprema koju električni bicikl ima često uključuje LED ekran za kontrolu i praćenje stanja baterije i snage motora, kao i računanje brzine i prijeđenog puta.

Potražite svoj novi električni bicikl u Hervis trgovinama ili u web shopu.