Arhiva oznaka: perilice suđa

Perilice suða pomažu vam u kućanskim poslovima

Pranje suða mnogima je jedan od najomraženijih svakodnevnih kućanskih poslova – pogotovo ako se u kućanstvu često kuha. Upravo radi toga, perilice suða postala su gotovo nezaobilazan dio svake kuhinje, jer smanjuju broj kućanskih poslova i olakšavaju vam održavanje reda u kuhinji.

Tipovi perilica suða

Tražite li perilicu suða, važno je prije svega da se informirate o tome koje se sve opcije nude na tržištu. Samostojeće perilice suða najpopularnija su opcija jer ih se bez problema može uklopiti u bilo koju kuhinju. Ugradbene i integrirane perilice ugraðuju se u predodreðeno mjesto u kuhinji, a jedina razlika je u tome što kod integriranih perilica suða upravljačka ploča nije vidljiva, već cijela perilica izgleda kao kuhinjski element. Na kraju, tu su i stolne perilice suða, koje imaju mali kapacitet, ali su veoma fleksibilne i lako prenosive.

Perilica suða

Dovoljan kapacitet

Perilice suða razlikuju se u kapacitetu, koji se broji u broju standardiziranih setova posuða za jelo koji u nju mogu stati. Odabir odgovarajućeg kapaciteta veoma je bitan, jer ćete kod perilica prevelikog kapaciteta morati čekati da se ona u potpunosti napuni, što može trajati, ili pak prati posuðe u polupraznoj perilici suða. A s druge strane, kod perilica premalog kapaciteta morati ćete suðe prati prečesto.

Kapacitet klasičnih perilica suða u prosjeku je izmeðu 8 i 15 kompleta posuða, pa možete računati na dva do tri kompleta po osobi u kućanstu, no planirate li u perilici prati i tave ili lonce, svakako taj broj povećajte još malo.

Podesive košare

Izvlačne košare u perilicama suða često dolaze sa rezerviranim mjestima za različite vrste posuða – tanjure, čaše, zdjele, pribor za jelo. Ipak, pogotovo ako u perilici suða planirate prati veće posuðe, podesive košare sa zidovima koji se mogu spustiti ili maknuti biti će vam od velike važnosti, jer će vam omogućiti da veće posuðe slažete kako vam najviše odgovara.

Perilice suđa vrijedan su pomoćnik u kuhinji

Osim ako niste zagriženi ljubitelj pranja posuđa, perilice suđa vjerojatno su već postale dio vaše kućne bijele tehnike. Ušteda novca i vremena samo je dodatan plus činjenici da smo uz perilicu suđa odriješeni tog često omraženog posla. Ako u svom životu još nemate perilicu suđa – ili svojom niste zadovoljni – evo nekoliko savjeta o tome na što pripaziti pri kupnji.

Kapacitet

Kapacitet perilice suđa mjeri se u broju kompleta posuđa koje ona može oprati odjednom – jedan komplet sadrži sve što je (u prosjeku) potrebno za serviranje i jelo za jednu osobu. Ovisno o veličini, perilice imaju kapacitet od 6 do 15 kompleta. Važno je da odaberete perilicu odgovarajućeg kapaciteta jer ako se perilica napuni prebrzo, morat će raditi češće, no ako je prevelika trebat će joj duže vrijeme da se napuni ili će raditi poluprazna, čime se nepotrebno troši struja i voda.

Pomivalni stroj

Podesivi pretinci

Iako se kapacitet perilice suđa mjeri u kompletima u koje se ne ubrajaju lonci i tave, i oni se mogu prati u njima. Ipak, imate li naviku često prati takve veće komade suđa, obratite pozornost na pretince. Pretinci u perilici suđa najčešće dolaze podešeni za odlaganje tanjura, čaša i manjih posuda, u koje je ponekad teško staviti veće lonce i tave. Zato potražite podesive pretince u kojima se odjeljci za tanjure mogu maknuti ili polegnuti, kako biste oslobodili prostor za ostalo posuđe.

Buka

Perilice suđa najčešće se nalaze u kuhinji, koja je često u srcu zajedničkog prostora. Stoga je važno posvetiti pažnju na razinu buke koju perilica proizvodi tijekom pranja, bez obzira običavate li je paliti po danu ili noći. Ako vam je razina buke bitan faktor, obratite pozornost na glasnoću, koja ne bi trebala prelaziti 55 decibela, ili pak pokušajte u svom domu pronaći mjesto na koje možete postaviti glasniji model kako vam perilica ne bi smetala dok radi.

Provjerite ponudo na stranici harveynorman.hr.