Arhiva oznaka: tenis

Tenis se igra tokom cijele godine

Tenis je jedan od sportova u kojem igrači imaju jako malo pauza tijekom godine. Natjecanje u tenisu raspoređeno je u obliku turnira.

Teniski turniri

Turniri u tenisu uglavnom traju jedan tjedan, od ponedjeljka do petka, s izuzetkom nekih većih turnira koji traju dva tjedna. Tako se prvih nekoliko dana u tjednu, na turniru odigra veliki broj mečeva. Igra se na ispadanje, što znači da igrač nakon poraza više ne može nastaviti nastupati u turniru. Ovisno o veličini turnira, igračima će biti potrebno nekoliko pobjeda da bi došli do kraja, odnosno da bi osvojili turnir. Kraj tjedna, odnosno vikend, rezerviran je za polufinalne mečeve i za finale.
Svaki tjedan tako je na rasporedu nekoliko turnira. Igrači se sami prijavljuju za turnire i vrlo je bitno kako bi se pojavili i iduće godine na istom turniru da imaju mogućnost obraniti ranije sakupljene bodove na istom turniru.
Osim klasičnih turnira, nekoliko puta tijekom godine održavaju se i Davis Cup turniri. To su turniri u kojima se igraču natječu zajedno, predstavljajući svoju državu. Igra se do 3 pobjede i to kombinacijom pojedinačnih susreta i susreta parova.

Novčane nagrade na turnirima

Tenis igračima osim uživanja u tom sportu nudi i vrlo izdašne novčane nagrade za pobjede na turnirima, a ponekad i vrlo izdašne svote za napredovanje u natjecanju. Najveće novčane nagrade dodjeljuju se na 4 najveća turnira, tzv. Grand Slam turnirima. Najveći nagradni fond bio je 2016.g. na turniru US Open i iznosio je preko 36 milijuna dolara. Od tog iznosa, pobjedniku turnira pripalo je čak 3,5 milijuna dolara, dok je igrač koji je došao do finala dobio duplo manji iznos. No, čak i oni igrači koji su uspjeli ostvariti samo jednu pobjedu kući su otišli sa oko 43 000 dolara. Stoga ne čudi veliki interes igrača za ulazak na velike turnire pa se prije samih turnira igra i po nekoliko kola kvalifikacija.

www.tenisice.hr/Tenis

Tenis je jedan od najpopularnijih invidualnih sportova

Kada je riječ o individualnim sportovima, tenis je svakako jedan od najpopularnijih. To je vrlo dinamičan sport u kojem se tijekom jednog meča može puno toga promijeniti. Upravo zato je vrlo zanimljiv za gledanje te privlači mnogo gledatelja koji vole uživo pogledati meč, ali i jako mnogo onih koji vole pogledati meč ispred malih ekrana.

Turniri

Tenis je zanimljiv po tome što se gotovo cijele godine održavaju teniski turniri. Pauza od turnira je uglavnom samo u prosincu dok sve preostale mjesece u godinu možemo uživati u izvrsnim mečevima. Turniri se razlikuju ovisno o podlozi na kojoj se igraju te po broju bodova koji se dobivaju. Isto tako, turniri se razlikuju ovisno o tome radi li se o muškom ili ženskom tenisu. U muškom tenisu tako postoje sljedeće vrste turnira: Grand Slam 2000, World Tour Masters 1000, World Tour 500, World Tour 250 te Challengeri i Futuresi. U ženskom tenisu postoje Grand Slam turniri, Premier, International te Challengeri i Futuresi.

Grand Slam turniri

Grand Slam turniri su najjači turniri na kojima sudjeluje najveći broj igrača te igračima donose najviše bodova, a ujedno i najveće novčane nagrade. Svake godine održavaju se 4 Grand Slam turnira: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon i US Open. Zbog velike zainteresiranosti igrača, prije samog turnira igra se nekoliko kola kvalifikacija kako bi na tim turnirima nastupili samo najbolji tenisači.

Završni turnir

Kraj teniske sezone rezerviran je za završni turnir. Riječ je o turniru na kojem nastupa 8 najboljih tenisača i tenisačica. Tenisači i tenisačice su raspoređeni u dvije grupe po 4 te nakon međusobnih susreta, dvoje najboljih ide dalje. Tada slijedi mečevi četvoro najboljih tenisača i tenisačica dok ne kraju ne ostanu dvoje koje igraju finale. Pobjeda na ovom turniri san je svakog tenisača i potvrda onoga za što su trenirali cijelu godinu.

Više informacija možete pronaći na našoj web stranici.