Tenis se igra tokom cijele godine

Tenis je jedan od sportova u kojem igrači imaju jako malo pauza tijekom godine. Natjecanje u tenisu raspoređeno je u obliku turnira.

Teniski turniri

Turniri u tenisu uglavnom traju jedan tjedan, od ponedjeljka do petka, s izuzetkom nekih većih turnira koji traju dva tjedna. Tako se prvih nekoliko dana u tjednu, na turniru odigra veliki broj mečeva. Igra se na ispadanje, što znači da igrač nakon poraza više ne može nastaviti nastupati u turniru. Ovisno o veličini turnira, igračima će biti potrebno nekoliko pobjeda da bi došli do kraja, odnosno da bi osvojili turnir. Kraj tjedna, odnosno vikend, rezerviran je za polufinalne mečeve i za finale.
Svaki tjedan tako je na rasporedu nekoliko turnira. Igrači se sami prijavljuju za turnire i vrlo je bitno kako bi se pojavili i iduće godine na istom turniru da imaju mogućnost obraniti ranije sakupljene bodove na istom turniru.
Osim klasičnih turnira, nekoliko puta tijekom godine održavaju se i Davis Cup turniri. To su turniri u kojima se igraču natječu zajedno, predstavljajući svoju državu. Igra se do 3 pobjede i to kombinacijom pojedinačnih susreta i susreta parova.

Novčane nagrade na turnirima

Tenis igračima osim uživanja u tom sportu nudi i vrlo izdašne novčane nagrade za pobjede na turnirima, a ponekad i vrlo izdašne svote za napredovanje u natjecanju. Najveće novčane nagrade dodjeljuju se na 4 najveća turnira, tzv. Grand Slam turnirima. Najveći nagradni fond bio je 2016.g. na turniru US Open i iznosio je preko 36 milijuna dolara. Od tog iznosa, pobjedniku turnira pripalo je čak 3,5 milijuna dolara, dok je igrač koji je došao do finala dobio duplo manji iznos. No, čak i oni igrači koji su uspjeli ostvariti samo jednu pobjedu kući su otišli sa oko 43 000 dolara. Stoga ne čudi veliki interes igrača za ulazak na velike turnire pa se prije samih turnira igra i po nekoliko kola kvalifikacija.

www.tenisice.hr/Tenis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.