Uživajte u vožnji po biciklističkim stazama

Sve je više onih koji žele svoje slobodno vrijeme provesti vozeći bicikl. Neki bicikl voze gotovo svakodnevno, neki samo ponekad. A mnogo je i onih koji toliko vole vožnju biciklom da bicikl voze sa sobom na odmor ili na odmoru iznajmljuju bicikl. A za ugodnu i sigurnu vožnju, uvijek odabiru biciklističke staze, ako ih pronađu na odredištu.

Važnost biciklističkih staza

Biciklističke staze u gradovima i okolicima osiguravaju biciklistima nesmetano kretanje. Pri vožnji biciklstičkim stazama, biciklisti ne ugrožavaju ostale sudionike te su i oni sami sigurniji. Do prije nekoliko godina, mnogi gradovi nisu imali sluha za bicikliste te je bilo vrlo malo biciklističkih staza. No, sve veći pritisak biciklista te sve više turista koje zanima taj oblik rekreacije, dovele su do drastičnog povećanja broja biciklističkih staza. Danas tako u brojnim gradovima postoji jako mnogo biciklističkih staza po kojima se biciklisti mogu sigurno voziti, a posebni užitak su biciklističke staze izvan gradova. Riječ je o bicikističkim stazama po prirodi, nerijetko oko raznih izletišta. Vožnja po njima pruža prekrasan pogled na okoliš, a u isto vrijeme možete biti sigurni da se nećete izgubiti, ako pratite biciklističku stazu.

Označavanje biciklističkih staza

Biciklističke staze u gradovima uglavnom su obojane nekom bojom i prolaze uz samu cestu ili po nogostupu. Kako bi biciklisti bili sigurni, pješaci i vozači automobila bi morali obratiti posebnu pažnju na postojanje biciklističke staze. U slučaju da biciklistička staza prolaza nogostupom, u većini slučajeva se radi o samo jednom dijelu. Pješaci bi morali hodati onom stranom koja nije namijenjena za biciklističku stazu. Nažalost, to često nije slučaj pa pješaci hodaju i po biciklističkoj stazi te ih biciklisti moraju izbjegavati. Kada je riječ o vozačima automobila, oni moraju biti svjesni činjenice da su i biciklisti sudionici u prometu te da i za njih vrijede prometna pravila, odnosno da ih vozači moraju propustiti kada to nalažu prometna pravila.

https://www.rogla.eu/hr/sto-ciniti/ljeti/biciklizam/biciklisticke-staze

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.