Visina snijega u Sloveniji ne utječe na zimske uvjete na cestama

Mnogi vozači koji se upute u Sloveniji na odmor zimi, gledaju kolika je visina snijega u Sloveniji. Ukoliko procjene da nije velika, neki vozači kreću nepripremljeni na put automobilom. Time ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu, a riskiraju dobivanje velike novčane kazne.

Zimski uvjeti na cestama u Sloveniji

Sve zemlje imaju određeni vremenski period u godini u kojem na cesti vladaju zimski uvjeti i posebni režim vožnje. Visina snijega u Sloveniji nema veze s tim periodom zimskih uvjeti. Naime, u Sloveniji period zimskih uvjeta traje od 15. studenog do 15. ožujka. U tom periodu potrebno je da vozila posjeduju zimsku opremu.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se 4 zimske gume s oznakom M+S ili na kojima je nacrtana pahuljica koja označava da je guma namijenjena za vožnju zimi. Isto tako, potrebno je da dubina profila na gumama bude minimalno 3 mm. Oni koji imaju ljetne gume smiju voziti po slovenskim cestama u zimskim uvjetima samo ako u prtljažniku imaju pripremljene lance za snijeg koji se mogu postaviti na pogonske kotače. Također, dubina profila na gumama mora biti minimalno 3 mm.

Na jednom posebnom priobalnom dijelu Slovenije, između Črnega Kala i Sečovlja, dozvoljena je vožnja samo s ljetnim gumama s dubinom profila minimalno 3 mm. Za nepoštivanje ovih odredbi, propisano je nekoliko različitih novčanih kazni, ovisno o stupnju prekršaja. Kazne se kreću u rasponu od 40 eura do čak 1200 eura.

Ukoliko putujete na neko skijaško odredište, vjerojatno ćete putem morati proći kroz neka područja pokrivena gustim snijegom. Zato nemojte da visina snijega u Sloveniji utječe na to s kakvom ćete opremom krenuti na put, nego se odmah prije početka puta pripremite za zimske uvjete. Idealno je imati sve četiri zimske gume, a u prtljažniku pripremljene lance za snijeg za svaki slučaj.

http://www.rogla.eu/hr/planirate-dolazak/snjezni-uvjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.